Werknemersrechten in crisis
De 10e editie van de Global Rights Index, uitgegeven door de vakbondskoepel International Trade Union Confederation (ITUC), heeft verontrustende bevindingen onthuld over de wereldwijde crisis in arbeidsrechten. De rechten van arbeiders zijn flink achteruitgegaan in 2023, mede als gevolg van de inflatie.
De index geeft aan dat de 10 slechtste landen voor werkende mensen in 2023 zijn: Bangladesh, Wit-Rusland, Ecuador, Egypte, Eswatini, Guatemala, Myanmar, Tunesië, de Filipijnen en Turkije. Deze landen vertonen alarmerende niveaus van schendingen van arbeidsrechten .
Ook vakbondspartners van CNV Internationaal merken dat sociale dialoog, het recht van werknemers om zich te organiseren en collectief te onderhandelen en zo nodig te staken steeds meer onder druk staat.
Enkele van de meest zorgwekkende bevindingen in de index zijn als volgt:
- Stakingsrecht is geschonden in 9 van de 10 landen: Werkende mensen in Canada, Togo, Iran, Cambodja en Spanje werden strafrechtelijk vervolgd of ontslagen nadat ze hun recht op staking uitoefenden.
- In 77% van de landen werd het onmogelijk gemaakt voor werkende mensen om een vakbond te vormen of zich daarbij aan te sluiten.
- Er zijn beperkingen van het recht op vrije meningsuiting in 42% van de landen: Protesterende arbeiders werden geconfronteerd met brute politiegeweld toen ze hun onvrede uitten over onrechtvaardige arbeidsomstandigheden, wat een verontrustende trend van onderdrukking laat zien.
- Arbeiders werden gearresteerd en vastgezet in 69 landen: Prominente vakbondsleiders werden gearresteerd in landen als Myanmar, Hong Kong, de Dominicaanse Republiek, India en Turkije, waar arbeiders het risico lopen om hun leven en vrijheid te verliezen in hun strijd voor eerlijke arbeidsomstandigheden.
- In 65% van de landen ontzegde of beperkte de toegang van arbeiders tot de rechter: Dit creëert een gevoel van straffeloosheid voor werkgevers die de arbeidsrechten schenden, waardoor arbeiders machteloos achterblijven.
De bevindingen van de Global Rights Index 2023 zijn alarmerend en roepen om onmiddellijke actie van regeringen, werkgevers en internationale organisaties om de rechten van werkende mensen te beschermen en te waarborgen. Een wereldwijde inzet is nodig om eerlijke en veilige werkomstandigheden te garanderen en de fundamentele mensenrechten van arbeiders te respecteren. Het is belangrijk om hierin de Sustainable Development Goals na te streven! SDG8 richt zich op eerlijk werk en economische groei, wat bijdraagt aan armoedebestrijding, sociale rechtvaardigheid en duurzame economische vooruitgang. Alleen met een gezamenlijke inspanning kunnen we een rechtvaardige en humane werkomgeving creëren voor iedereen, ongeacht hun nationaliteit, gender, leeftijd of beroep.
Zie het document van ITUC hier.
Publicatiedatum 07 08 2023