De cirkel doorbroken
In de kledingindustrie in Azië werken miljoenen mensen. Om hun arbeidsomstandigheden te verbeteren, maken werknemers, werkgevers en overheden gezamenlijk afspraken voor meerdere bedrijven in een sector of regio, onder de naam multi-company cao’s (MC CBA’s). CNV Internationaal heeft dit concept ontwikkeld en ondersteunt de totstandkoming van deze MC CBA’s in Vietnam en Indonesië.
Wat is er aan de hand?
Kledingmerken maken hun kleding vrijwel nooit zelf in Nederland. Zij besteden hun productie uit naar lagelonenlanden. Sommige bedrijven zijn daar goed bezig maar er zijn nog steeds veel problemen op het gebied van arbeidsrechten; denk aan lange werkdagen, lage lonen, discriminatie en geweld.
Hoe belangrijk overleg en continuïteit in de textielketen zijn, maakte de coronacrisis nog eens scherp duidelijk. Zo hebben door Covid-19 meer dan 1 miljoen van de 4,3 miljoen werknemers in Vietnams’ kleding- en schoenenindustrie hun baan verloren.
De crisis bood een kans om eindelijk de ‘textiel-cirkel’ te doorbreken. Door niet alleen te kijken naar de goedkoopste productieomstandigheden, maar door juist te investeren in goede afspraken en omstandigheden voor werknemers op de huidige productieplekken.
Wat doet CNV Internationaal?
Multi-company cao’s (MC CBA’s) vormen de stap naar een eerlijke kledingsector. In een MC CBA sluiten werknemers (vakbonden), werkgevers en overheid een collectieve arbeidsovereenkomst waardoor werkomstandigheden en productie verbeteren. Zo wordt gezamenlijk de stap gezet naar eerlijk werk in de kledingindustrie.
Vietnam en Indonesië laten inmiddels zien dat het kan: samen met alle sociale partners afspraken maken over eerlijk werk in de kledingindustrie. Met steun van CNV Internationaal worden daar collectieve arbeidsovereenkomsten gesloten voor meerdere bedrijven. Intussen doen we dit niet alleen in de kledingindustrie maar ook in andere sectoren van het bedrijfsleven.
CNV Internationaal initieert, begeleidt en stimuleert processen om tot deze multi-company cao’s te komen en ondersteunt het traject door middel van advisering en training, bijvoorbeeld in onderhandelingsvaardigheden. Belangrijk hierbij is de inzet van ervaren vakbondsonderhandelaars uit Nederland die deze processen begeleiden en als trainer hun kennis en ervaring delen met collega's in Azië.
Video's - kledingindustrie
Kijk hoe dit werkt in Indonesië en Vietnam