Ontdek de Impact van Eerlijke Kleding en Duurzame Productieketens
De kledingindustrie is wereldwijd enorm. Meer dan 47 miljoen vrouwen en mannen werken in deze sector. Helaas worden de arbeidsrechten van veel werkers in de kledingsector vaak geschonden. CNV Internationaal zet zich ervoor in dat kleding die wij kopen eerlijke kleding is, geproduceerd onder goede omstandigheden en met respect voor arbeidsrechten.
Op deze themapagina lees je wat er aan de hand is, wat wij doen én wat je zelf kunt betekenen.
Hoe vind je eerlijke kleding als consument?
Wat is eerlijke kleding?
Samen met onze lokale vakbondspartners, vooral in Cambodja, Indonesië en Vietnam, zetten we ons in voor fatsoenlijke werkomstandigheden voor de mensen die onze kleding maken. Denk aan:
- een leefbaar loon
- gezonde en veilige werkomstandigheden en
- vrij zijn om je aan te sluiten bij de vakbond van jouw keuze.
Leefbaar loon in de kledingindustrie
Iedereen zou een leefbaar loon moeten verdienen, helaas is dat in de textielindustrie nog lang niet het geval. In Cambodja was de uitkomst van de onderhandelingen over het minimumloon voor kledingwerknemers teleurstellend.
Ondanks de inzet van onze lokale partnervakbond, verdienen de werknemers nog steeds te weinig om van te leven.
Lonen blijven ver achter bij wat nodig is om van te leven. Kijk het verhaal van
Wat doet CNV Internationaal voor eerlijke kleding?
Wij dragen wereldwijd bij aan de inzet voor eerlijk werk in de landen waar onze kleding gemaakt wordt. In landen als Vietnam, Cambodja en Indonesië ondersteunen we lokale vakbonden. Door de arbeiders in textielfabrieken te steunen en hen te helpen op te komen voor hun rechten, zoals een leefbaar loon en een veilige werkomgeving, willen we de arbeidsomstandigheden daar verbeteren.
Ook werken we aan de situatie in Nederland, waarbij we samenwerken met Nederlandse kledingmerken om te werken aan Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO).
Het STITCH Programma voor duurzame kleding
CNV Internationaal is een van de partners van het STITCH Programma. Het Sustainable Textile Initiative: Together for Change. STITCH wil dat werknemers zich vrij voelen om zich uit te spreken, vakbonden te vormen en collectief te onderhandelen over betere arbeidsomstandigheden. STITCH laat de stem van werknemers horen door nationale en internationale belanghebbenden in de toeleveringsketen samen te brengen.
Dat doen we:
- door vakbonden te versterken, kunnen we de invloed van werknemers in de waardeketen vergroten;
- door merken– de machtigste spelers in de waardeketen – te beïnvloeden, kunnen we ruimte creëren voor werknemers om zich te organiseren en een plaats aan de onderhandelingstafel veilig te stellen;
- door de inkooppraktijken van merken te verbeteren, kunnen we potentieel creëren voor betere arbeidsomstandigheden en het belonen van vrijheid van vereniging op leveranciers- en fabrieksniveau;
- door de regeringen van marktlanden te beïnvloeden en de internationale regelgevingskaders voor mensenrechten en werknemersrechten te versterken, kunnen we een ecosysteem bouwen dat dit allemaal ondersteunt.
Klachtenmechanisme in de kledingsector
Waar kunnen werknemers in de kledingsector terecht als zij een klacht hebben en hoe wordt deze dan verder opgepakt? Onderzoeker Bart Slob, Ethics at Work deed, met steun van CNV Internationaal, onderzoek naar de inzet van klachtenmechanismes bij vakbonden in de kledingsector. Lees hier meer
Ons werk: Meerbedrijven cao's
Lees meer over ons werk om samen de arbeidsrechten te verbeteren door middel van collectieve arbeidsovereenkomsten voor meerdere bedrijven in Indonesië en Vietnam. Deze meerbedrijven cao's gelden voor meerdere bedrijven uit dezelfde sector in dezelfde regio.
Het grote voordeel is dat zowel de werkomstandigheden als de productiviteit worden verbeterd, terwijl de sociale onrust wordt verminderd en oneerlijke concurrentie wordt vermeden.
Deze meerbedrijven cao's omvatten afspraken over gezondheid en veiligheid, werktijden en naleving van loonafspraken.
Ons doel is deze duurzame inclusieve aanpak op te schalen en nieuwe regio's, nieuwe fabrieken en werkgevers erbij te betrekken. Kledingmerken zijn ook betrokken om een constructieve sociale dialoog en vakbondsvrijheid binnen hun toeleveringsketen te bevorderen.
Werken aan constructieve sociale dialoog in Vietnam
Hoe start je een goede sociale dialoog: Video over de eerste meerbedrijven cao's in textielfabrieken en theeplantages in Indonesië
Handige tools en downloads
- Checklist gespreksvragen over sociale dialoog en vakbondsvrijheid in de fabriek
- Onderzoek jongeren en duurzame kleding Motivaction
Over vakbondsvrijheid in de kledingindustrie in Azië
- The Importance of Freedom of Association and Collective Bargaining for Brands
- Bangladesh Country Information & Practical Advice on Freedom of Association (FoA) & Collective Bargaining (CB)
- Cambodia’s Garment Sector in Transformation: External Shocks, Political Space and Supplier Consolidation. Utrecht: CNV Internationaal, Dr. Dennis Arnold University of Amsterdam A research report commissioned and published by CNV Internationaal.
Wist je dat:
lespakket / werkstukpakket
Wist je dat we ook een lespakket en een pakket voor werkstukken en spreekbeurten hebben over eerlijke handel en eerlijke kleding. Het is geschikt voor zowel MBO als bovenbouw van het middelbaar onderwijs.