Samen werken aan duurzame verandering door sociale dialoog en vakbondsvrijheid
Miljoenen mensen werken op palmolieplantages in Azië, Latijns-Amerika en Afrika. Deze mensen zijn onmisbare arbeidskrachten voor de sector, maar hun fundamentele arbeidsrechten worden in de palmoliesector vaak niet gerespecteerd. Voor positieve en duurzame verandering is het essentieel dat alle partijen in de palmolieketen de handen ineenslaan. Samen kunnen zij werk maken van het respecteren van rechten van werknemers, door middel van sociale dialoog en vakbondsvrijheid.
We weten dat het voor investeerders en merken moeilijk is om inzicht te krijgen in lokale werkomstandigheden. Juist daar kan CNV Internationaal een belangrijke rol spelen.
Elles van Ark, directeur CNV Internationaal
Arbeidsrisico’s in de palmoliesector
De ernstigste arbeidsrechtenrisico's in de palmoliesector in Azië en Latijns-Amerika zijn:
- Risico's op het gebied van gezondheid en veiligheid op het werk
- Genderdiscriminatie en gender gerelateerd geweld
- Geen leefbaar loon
- Geen vakbondsvrijheid
- Het ontbreken van cao's
- Kinderarbeid
- Veel mensen werken zonder (vast) contract
'De meeste vrouwen werken op een plantage zonder (vast) contract. Als ze zwanger worden, of als werken onmogelijk is vanwege tropische regenbuien, ontvangen zij geen inkomen.'
Vrouwelijke werknemers in de palmoliesector
Het is belangrijk dat er extra aandacht is voor de situatie van vrouwelijke werknemers op palmolie plantages: De meeste vrouwen werken op een plantage zonder (vast) contract. Als ze zwanger worden, of als werken onmogelijk is vanwege tropische regenbuien, ontvangen zij geen inkomen.
Om misstanden te voorkomen is het belangrijk om samen te werken in de keten: 'We weten dat het voor investeerders en merken moeilijk is om een goed inzicht te krijgen in (lokale) werkomstandigheden. Dat is de toegevoegde waarde van CNV Internationaal; want met onze kennis en een netwerk van lokale vakbonden, kunnen wij helpen bij het opzetten van een sociale dialoog.
Samen met alle partijen in de keten, investeerders en bedrijven, kunnen we het verschil maken en er voor zorgen dat alle vrouwen en mannen die werken op een plantage veilig kunnen werken voor een leefbaar loon.
We willen de sector uitnodigen om een gezamenlijk proces te starten voor het oplossen van de problemen. Daarom hebben we een routekaart ontwikkeld, waarbij iedereen in de keten betrokken is.
De rol van vakbonden in palmolie
Zonder vakbonden staan de rechten van werknemers onder druk. Daarom is het zo belangrijk dat werkenden zich kunnen verenigen in vakbonden. Onafhankelijke vakbonden komen op voor een leefbaar loon en veilige werkomstandigheden. Omdat veel bedrijven huiverig zijn over vakbondsvorming op hun plantages, is slechts een minderheid van de werknemers lid van een vakbond.
Duurzame palmolie: RSPO-certificering
Round Table on Sustainable Palm Oil (RSPO)RSPO is een non-profit certificeringsorganisatie, die belanghebbenden in de palmolie-industrie verenigt. RSPO streeft naar sterke partnerschappen in de sector. Deze partnerschappen moeten bijdragen aan slimme, duurzame palmolietoeleveringsketens.
Momenteel is 19% van de palmolie die over de hele wereld wordt geproduceerd RSPO-gecertificeerd. Hukatan, partner van CNV Internationaal in Indonesië, was de eerste vakbond die zich aansloot. CNV Internationaal is in 2020 RSPO-lid geworden.
Duurzame programma’s in de palmolieproductie
PROFOREST
CNV Internationaal werkt in Indonesië samen met twee landschapsprogramma's, met Proforest in het Siak Pelalawan Landschap op Sumatra en met Kaleka in Centraal Kalimantan.
Deze Proforest programma's voor land- en bosbouwproductie leveren positieve resultaten op voor mens, natuur en klimaat.
Feiten over palmolie
- 50% van de wereldwijde consumptiegoederen bevat palmolie.
- Indonesië en Maleisië produceren 85% van de palmolie.
- Colombia is de grootste producent van palmolie buiten Azië.
- De meeste arbeiders op palmolieplantages verdienen geen leefbaar loon.
- Veel vrouwen die op plantages werken, hebben geen vast contract.
- Minder dan 5% van de palmolieplantagearbeiders in Indonesië is lid van een vakbond.
Samenwerken voor betere arbeidsomstandigheden in palmolie
- RVO, project on social dialogue in the palm oil sector in West Kalimantan, Indonesia. sector>
- SPOC the Substainable Palm Oil Choice.
- Samen met Oxfam implementeren we een RSPO programma in Guatemala en Honduras dat gaat over werk- en gemeenschapsrechten.
- The CBA Data Tool, labour rights in your supply chain.
Meer informatie
Video
Amalia Falah, palmolie coördinator voor CNV Internationaal in Indonesië vertelt hoe vakbonden samenwerken aan verbetering
Gerelateerde Artikelen
Inhoud
Arbeidsrisico’s in de palmoliesector Vrouwelijke werknemers in de palmoliesectorDe rol van vakbonden in palmolieDuurzame palmolie: RSPO-certificering Duurzame programma’s in de palmolieproductie Samenwerken voor betere arbeidsomstandigheden in palmolieKom in contact
Suzan Cornelissen, landencoördinator Indonesië s.cornelissen@cnv.nl +31 6 28329041
Maurice van Beers, regiocoördinator Latijns-Amerika m.vanbeers@cnv.nl +31 6 83594044