DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Moord op vakbondsleider Pop Ico benadrukt risico’s vakbondswerk in de palmoliesector 

Vacature Programme Officer Fair Work Monitor

Lees meer

De prijs van arbeidsrechten in Guatemala

De vakbeweging in Guatemala betreurt de moord op Francisco Pop Ico. Hij zette zich onvermoeibaar voor arbeidsrechten voor de mensen die werken in een regio waar steeds meer palmolieplantages komen. Activisten zoals Pop Ico hebben regelmatig te maken met intimidatie en geweld vanwege hun inzet voor eerlijke werkomstandigheden.  

Eerder dit jaar werd er juist gevierd dat er voor het eerst een vakbond was opgericht op een palmolieplantage in Guatemala. Dit was een belangrijke stap voor arbeidersrechten. De vakbondsleiders en -leden hebben hiermee laten zien dat hun strijd voor rechten niet tevergeefs is. De moord op Pop Ico benadrukt echter de grote risico’s waarmee activisten nog altijd te maken hebben. 

 

Vakbondsvrijheid 

In Nederland zijn er weinig belemmeringen om vakbondswerk te doen. In veel andere landen is dit helaas anders. Het organiseren in vakbonden is een fundamenteel arbeids-en mensenrecht. Werknemers hebben het recht om zich te organiseren en zich te laten vertegenwoordigen bij onderhandelingen met werkgevers. 

Er is wereldwijd sprake van achteruitgang van democratische rechten. Dit is ook terug te zien in de vakbondsvrijheid. In acht van de tien landen wereldwijd hebben werknemers vaak niet het recht om zich te laten vertegenwoordigen dor een vakbond. De overheid weigert bijvoorbeeld om in gesprek te gaan met de vakbonden en ze worden buitengesloten van overleggen met werkgevers en overheden.  

Vakbondswerk in Guatemala 

Guatemala is een van de armste landen in Latijns-Amerika. De meeste werkende mensen hebben geen contract en mede daardoor ook geen toegang tot sociale zekerheid.  

Inmiddels is Guatemala al meer 25 jaar een democratie is, waar de vrijheid om te organiseren erkend is. Lid zijn van een vakbeweging blijkt echter bijna onmogelijk in de praktijk. Vakbondsleden worden vaak ontslagen of geïntimideerd op de werkvloer. Hierdoor durft slechts 0.2 procent van de arbeiders lid te zijn van een vakbond. 

 

Meer weten over de rechten van werknemers in de palmoliesector in Guatemala? 

Bekijk onze 
Palm Rights 
Observatory >>

Publicatiedatum 19 11 2024