DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Nieuw Verbond voor Duurzame Kleding, Textiel en Schoenen

Uitnodiging > Congres internationale samenwerking op een kruispunt >

Lees meer

Merken en organisaties kunnen zich vanaf nu aanmelden

CNV Internationaal zet zich samen met onze partnervakbonden in voor een eerlijke kledingindustrie. Dat doen we samen met bedrijven en merken. Samen kunnen we meer impact maken als het gaat om eerlijk werk en een duurzame toekomst van de kleding, textiel en schoenensector. Daarom is CNV Internationaal een van de initatiefnemers voor het nieuwe Verbond voor Duurzame Kleding, Textiel en Schoenen (kortweg Textielverbond). Kleding- textiel en schoenenmerken en maatschappelijke organisaties kunnen zich vanaf nu aanmelden als deelnemer.  

Voor bedrijven is het niet altijd eenvoudig om inzicht te verkrijgen in de arbeidsrisico's van hun leveranciers. Via ons netwerk van vakbonden kan CNV Internationaal een belangrijke rol spelen om samen met bedrijven positieve impact te maken in hun handelsketens. Via de inzet van onze Fair Work Monitor en het concept van Multi-company cao's  kunnen we samen met bedrijven bijdragen aan transparantie, monitoring en duurzame verbetering.

Het Textielverbond 

Het Textielverbond bouwt voor op het Convenant Duurzame Kleding en Textiel (CKT), dat van 4 juli 2016 tot 31 december 2021 functioneerde. Dit convenant richtte zich op het realiseren van substantiële verbeteringen binnen de leveranciersketen van de kleding- en textielproductie. Het bood bedrijven handvatten om de negatieve impact van hun activiteiten te verhelpen en ondersteunde hen bij het gezamenlijk aanpakken van problemen die individuele bedrijven niet alleen konden oplossen.

Samenwerken voor duurzaamheid

Na afloop was er een duidelijke behoefte vanuit deelnemers en belanghebbenden om samen verder te gaan. Ook recent onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM)  bevestigt die  behoefte:

 

Meer dan 90% van de bedrijven erkent de noodzaak van samenwerking met afnemers en leveranciers bij hun verduurzamingsinspanningen.  

Daarom hebben brancheorganisaties Modint en InRetail, Mondiaal FNV, FNV en CNV Internationaal samengewerkt binnen de SER aan een nieuw textielverbond. Zo faciliteren we een platform voor sectorale samenwerking  voor tastbare impact in de kleding, textiel en schoenensector.

 

Waarom is het belangrijk voor bedrijven om deel te nemen aan het Textielverbond?

Deelname aan het Verbond stelt bedrijven in staat om impact te maken op basis van de OESO-richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen. Die maken duidelijk wat de Nederlandse overheid (en 50 andere landen) van bedrijven verwacht bij het internationaal zakendoen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). 

Ook positioneren bedrijven zich hiermee proactief voor de opkomende wetgeving rond duurzaamheid en MVO, zoals de Corporate ustainability Reporting Directive (CSRD) en de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). 

 

Dit is niet alleen voordelig voor de omgang met regelgeving; het verbetert ook de reputatie van bedrijven bij consumenten, investeerders en partners.

Nieuwe regelgeving verbiedt producten met dwangarbeid op de Europese markt

Nieuwe regelgeving, zoals de Forced Labour Regulation, verplicht  bedrijven  om actief te tonen dat zij dwangarbeid binnen hun ketens voorkomen. Dit vraagt om een grondige due diligence-aanpak. 

Het Textielverbond biedt een collectieve benadering die noodzakelijk is in de strijd tegen misstanden die vaak onopgemerkt blijven in de toeleveringsketen.

Wat houdt Due Diligence in?

Het Verbond hanteert de OESO-richtlijnen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, wat betekent dat bedrijven hun toeleveringsketens moeten doorlichten om risico’s op het gebied van mensenrechten, arbeidsomstandigheden, milieu en dierenwelzijn te identificeren en aan te pakken.

 Belangrijke aandachtspunten zijn:

  1. Transparantie: Bedrijven moeten stapsgewijs productieprocessen inzichtelijk maken.
  2. Risicoanalyse: Gefocust werken aan belangrijke risico's zoals dwangarbeid en vakbondsvrijheid.
  3. Verantwoorde inkoop: Duurzame relaties met leveranciers bevorderen.
  4. Klachtenmechanisme: Een veilig platform creëren voor klachten omtrent arbeidsomstandigheden.
  5. Monitoring & Rapportage: Jaarlijkse rapportages verplichten om transparantie te waarborgen.

Voordelen 

De deelname aan het Textielverbond biedt bedrijven diverse voordelen om te voldoen aan duurzaamheids- en due diligence-eisen. Dit zijn de belangrijkste: 

  1. Netwerk & stakeholders: Toegang tot experts in risicolanden zoals Cambodja, Indonesië en Vietnam , wat essentieel is voor compliance.
  2. Modelbeleid & tools: Handige modellen en stappenplannen voor directe implementatie.
  3. Training & advies: Praktische training gericht op arbeidsrechten en vakbondsvrijheid.
  4. Geautomatiseerde monitoring: Efficiënte voortgangsbewaking zonder onnodige administratieve lasten.
  5. Aanpassingen aan wetgeving: Voorsprong op toekomstige regelgeving door aansluiting op relevante richtlijnen.
  6. Flexibiliteit: Bedrijven kunnen hun prioriteiten bepalen binnen risicomodules.

 

Aanmelden nieuwe deelnemers

Wilt u meer weten over deelname aan het Verbond voor Duurzame Kleding, Textiel en Schoenen?

Neem contact op met:

CNV Internationaal, Anne Wehkamp, a.wehkamp@cnv.nl

Modint,  Miriam Geelhoed via geelhoed@modint.nl.

 

SAMEN KUNNEN WE DE WEG 
NAAR EEN DUURZAME TOEKOMST 
VOOR DE KLEDINGSECTOR EFFENEN

Relevante informatie van CNV Internationaal

Publicatiedatum 07 04 2025