Projectcoördinator voor CNV Internationaal in Cambodja
Pisey Dan is in het dagelijks leven projectcoördinator voor CNV Internationaal in Cambodja. Pisey vertelt over haar dagelijks werk, hoe ze lokale vakbonden steunt bij hun inzet voor betere arbeidsomstandigheden, waar ze trots op is en wat de grootste uitdagingen zijn in haar werk. Pisey werkt vooral aan het STITCH-programma voor verbetering van de omstandigheden in de textielindustrie.
Door werknemers te empoweren met gerichte training en vakbondscapaciteiten te versterken, zetten we samen koers naar een eerlijkere kledingsector
Pisey Dan
1. Wat is je rol binnen het STITCH programma van CNV Internationaal in Cambodja?
"Als projectcoördinator voor CNV Internationaal in Cambodja werk ik samen met onze belangrijkste vakbondspartners binnen de sector maar ook op nationaal niveau. De vakbonden waarmee we samenwerken komen op voor de belangen van de mensen die werken in de textiel- en productiesector. Ze komen niet alleen op voor arbeidsrechten binnen de fabrieken maar ook op bij de nationale overheden.
Mijn rol is divers, kort samengevat werk ik aan:
- Het versterken van de capaciteit van vakbonden om te overleggen met textielleveranciers, werkgeversorganisaties en kledingmerken.
- Het ondersteunen van vakbonden bij het uitoefenen van hun rechten, met name op het gebied van vrijheid van vereniging en fatsoenlijk werk.
- Het ondersteunen van nationale onderhandelingen over minimumlonen door het jaarlijks uitvoeren van de Fair Work Monitor onder kledingarbeiders in samenwerking met 7 vakbonden.
- Het bieden van initiatieven voor capaciteitsopbouw, waaronder training over het organiseren van vakbonden, arbeidswetgeving, multicompany cao's ( collectieve arbeidsovereenkomsten met meerdere bedrijven ) , klachtenmechanismen (waaronder het aanpakken van gendergerelateerd geweld) en juridische bijstand.
- Het organiseren van trainingen speciaal voor vrouwelijke werknemers over het aanpakken en voorkomen van gendergerelateerd geweld en intimidatie in fabrieken.
- Het investeren in een gezamenlijk platform om vrouwennetwerken binnen de sector te versterken.
- Samenwerken met andere organisaties om klachten richting merken te behandelen en collectieve inspanningen te versterken.
Vakbondsvertegenwoordigers bereiden cao-onderhandelingen voor
2. Waar ben jij verantwoordelijk voor?
In het STITCH-programma werken we rechtstreeks samen met vakbonden om hen te helpen hun macht en stem op te bouwen zodat ze effectiever kunnen opkomen voor de rechten van werknemers:
- Coördinatie: Ik fungeer als brug tussen CNV Internationaal en belanghebbenden en onderhoudt contact met partnervakbonden, consortiumleden, NGO's, merken, het ministerie van Arbeid en de Nederlandse ambassade om te zorgen voor een soepele samenwerking en accurate projectdocumentatie.
- Capaciteitsopbouw: Ik help bij het ontwerpen en faciliteren van trainingen over arbeidsrechten en collectief onderhandelen, zodat werknemers hun rechten effectief kunnen verdedigen.
- Betrokkenheid van belanghebbenden: Ik breng vakbonden, fabrieksvertegenwoordigers en andere actoren samen om de dialoog en samenwerking te bevorderen en ervoor te zorgen dat werknemers worden vertegenwoordigd en wettelijk worden beschermd.
- Rapportage en gegevensverzameling: Ik stel kwartaalverslagen op om onze voortgang te evalueren en verzamel gegevens van vakbonden om onze koers en keuze binnen het programma te sturen.
3. Hoe ziet je werkdag eruit?
Elke dag brengt weer nieuwe uitdagingen en kansen met zich mee. De problemen van arbeiders zijn groot en het werk van onafhankelijke vakbonden in niet eenvoudig. Afgelopen dagen ben ik bezig geweest van alles te regelen.
- Ik heb een bijeenkomst georganiseerd met vakbondsleiders om trainingssessies te plannen in het nieuwe jaar.
- Ik heb contact met de vakbonden over actuele problemen.
- Ik ben bezig de volgende fase van het Fair Work Monitor onderzoek voor te bereiden. Dat is een heel proces waarvoor ik om te beginnen diverse planningsbijeenkomsten oorganiseer.
- Ik communiceer ook met het ministerie van Arbeid voor projectactiviteiten.
- Om verantwoording af te leggen over ons werk stel ik rapportages op en analyseer ik de verzamelde gegevens uit de onderzoeken die door de vakbonden gehouden zijn.
- Momenteel ben ik ook bezig om vakbonden meer bewust te maken van HRDD processen binnen internationale bedrijven. Daarnaast maak ik de rapportages van ons werk in 2024 af en zijn we bezig de planning voor 2025 verder in te vullen.
4. Waar ben je trots op in jouw werk
Pisey Dan is vooral trots op de implementatie van de Fair Work Monitor in Cambodja: "Dit innovatieve instrument voorziet vakbonden van concrete gegevens rechtstreeks van de werknemers om hun positie aan de jaarlijkse tripartiete loononderhandelingstafel te versterken.
Voor het eerst hebben vakbonden solide bewijsmateriaal kunnen presenteren, waardoor hun argumenten voor eerlijke lonen en betere arbeidsomstandigheden veel sterker onderbouwd zijn."
Video gemaakt bij het eerste jaar van de Fair Work Monitor in Cambodja:
In 2024 hebben we het bereik van de monitor uitgebreid met 2 extra vakbonden, waardoor we 2500 arbeiders uit bijna 100 fabrieken hebben bereikt. Dit jaar hebben we ook meer kennis opgedaan over de invloed van bestaande lonen op de voedselzekerheid en de toegang tot gezondheidszorg.
Een andere mijlpaal waar onze vakbondspartners al lange tijd aan werken is de ACT-overeenkomst, een collectieve arbeidsovereenkomst voor meerdere bedrijven die door merken wordt gesteund. Deze overeenkomst biedt voordelen voor werknemers, vakbonden, fabrieken en merken. Hopelijk kunnen we binnenkort meer informatie over deze door merken ondersteunde cao delen, zodat anderen zich er ook bij kunnen aansluiten.
Het Cambodjaanse vakbondsteam dat werkte aan de cao-onderhandelingen voor de ACT overkomst
5. Wat is de grootste uitdaging bij het transformeren van de kledingindustrie en welke oplossing is volgens jou het meest effectief?
"De kledingindustrie biedt veel werkgelegenheid, maar de arbeiders verdienen veel te weinig om in hun basisbehoeften te kunnen voorzien.
De oplossing hiervoor is eigenlijk simpel, "zegt Pisey: "We hebben een eerlijke sociale dialoog en vertrouwen nodig tussen de relevante belanghebbenden: investeerders, merken, productieland en consumptieland. Ze moeten samenwerken en ervoor zorgen dat investeerders en merken de juiste stappen zetten om ervoor te zorgen dat mensen die kleding produceren veilig kunnen werken en een fatsoenlijk loon krijgen.
Samenwerkingsverbanden zoals STITCHspelen een belangrijke rol bij het bevorderen van samenwerking en het afleggen van verantwoording. Tools zoals de Fair Work Monitor bieden inzichten op basis van gegevens die de transparantie vergroten en de besluitvorming informeren.
Door werknemers te empoweren met gerichte training en vakbondscapaciteiten te versterken, zetten we samen koers naar een eerlijkere en duurzamere toekomst in de sector."
Meer weten:
De resultaten van onze laatste Fair Work Monitor in de kledingindustrie in Cambodja>>
Website STITCH programma
Publicatiedatum 20 12 2024