Vernieuwende initiatieven tegen grensoverschrijdend gedrag bij vrouwen in Afrika
Grensoverschrijdend gedrag op het werk; zoals seksueel getinte opmerking, aanranding of zelfs verkrachting, is een wereldwijd probleem. Partnervakbonden van CNV Internationaal in Afrika hebben hier veel aandacht voor en kwamen de afgelopen jaren met vernieuwende initiatieven om vrouwen te steunen die dit overkomt.
Vakbond COSI uit Benin (West-Afrika) heeft een gratis telefonische hulplijn voor vrouwen die te maken hebben met gendergerelateerd geweld op het werk. Zij kunnen daar terecht voor een luisterend oor, (juridisch) advies of een medische doorverwijzing. Dat is heel belangrijk voor vrouwen die vanwege hun werk of de coronamaatregelen niet naar het vakbondskantoor in de hoofdstad kunnen komen.
In Niger en Senegal zijn vergelijkbare initiatieven vanuit de vakbonden ontwikkeld. Zo proberen onze partnervakbonden deze vrouwen te steunen.
ILO conventie 190
In Indonesië organiseert onze vakbondspartner trainingen over wat grensoverschrijdend gedrag is, hoe je het signaleert op het werk én wat je er tegen kan doen.Ook is er in cao's aandacht voor het tegengaan van gendergerelateerd geweld.
Maar het eerste en belangrijkste punt blijft natuurlijk dat elke werknemer veilig haar/zijn werk moet kunnen doen. Daarom pleit CNV Internationaal samen met haar vakbondspartners in Latijns-Amerika, Azië en Afrika voor de ratificatie van conventie 190 van de International Labour Organisation (ILO) waarmee het creëren van een veilige werkomgeving in nationale wetgeving wordt vastgelegd.
Iedere vrouw verdient een veilige werkplek, met respect voor haar grenzen. In binnen- en buitenland.
Heb jij te maken met grensoverschrijdend gedrag op je werk? Kijk hier voor meer informatie.
Publicatiedatum 10 02 2022