DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Op naar metaalconvenant 2.0

Het einde van het IMVO-Convenant voor de Metaalsector na 5 jaar

De afgelopen vijf jaar hebben partijen van het IMVO-convenant voor de Metaalsector samengewerkt om het bewustzijn bij bedrijven over ketenverantwoorddeijkheid en duurzame wet- en regelgeving te vergroten. Na vijf jaar jaar samenwerking is het convenant nu afgesloten. De resultaten bieden een belangrijke basis voor verdere samenwerking in de toekomst.

De partijen die hebben deelgenomen aan het convenant zijn gemotiveerd om met elkaar door te gaan. Ze willen graag meer bedrijven en maatschappelijke organisaties bij het convenant gaan betrekken. Een taakgroep zal in de komende tijd Metaalconvenant 2.0 verder gaan vormgeven, zodat deze zo snel mogelijk van start kan gaan. Bedrijven kunnen in de tussentijd gebruik blijven maken van de tools die binnen het convenant zijn ontwikkeld.

 

Eindevaluatie van het convenant

Op 18 juni is het Metaalconvenant afgesloten bij Wuppermann Staal Nederland. Tijdens de laatste vergadering werd er teruggekeken op de samenwerking en werden de belangrijkste resultaten gedeeld.

Uit de eindevaluatie bleek dat de kennisuitwisseling over werkwijzen in de metaalsector en risico’s in de keten met bedrijven en maatschappelijke organisatie erg werd gewaardeerd. Het convenant heeft bedrijven geholpen met de implementatie van de nieuwe duurzaamheidswetgeving. Bedrijven werden bijvoorbeeld ondersteund bij hun due diligence door middel van diverse kennissessies over de herziene OESO-richtlijnen, biodiversiteit, ketentransparantie, risico’s prioriteren en de CSDDD.  Via de Due Diligence Roadshow, een praktische tweedaagse training (mede gegeven door CNV Internationaal), werd een brede groep bedrijven uit de grondstoffensector bereikt.

Bedrijven voerden ook het jaarlijkse Due Diligence Self-Assessment uit. De doelstelling voor bedrijven om in het vijfde jaar een gemiddelde due diligence score van 80-100% te behalen is helaas niet bereikt. In de praktijk blijkt dat due diligence in de metaalsector een complex proces is, waarin bedrijven obstakels tegenkomen die niet op korte termijn op te lossen zijn.

Collectieve projecten

De meerwaarde van het convenant is goed terug te zien in de samenwerking tussen Tata Steel Nederland en CNV Internationaal. Dankzij het convenant wordt er samengewerkt aan het verbeteren van arbeidsomstandigheden en gezondheidsrisico’s in de mijnen in Peru en Bolivia.

Met de Fair Work Monitor zijn er data verzameld over de gezondheids- en veiligheidsomstandigheden in de mijnen. De resultaten hebben onder andere laten zien dat de mijnwerkers worden blootgesteld aan extreme temperaturen en dat ze niet op de hoogte zijn van procedures voor gezondheid en veiligheid. Daarnaast zijn de gezondheids- en veiligheidsrisico’s nog hoger voor werknemers die werken als uitzendkracht.

 

Lees meer over dit collectieve project: 

Improving Occupational Health and Safety in Andean Mines 

Publicatiedatum 11 07 2024