DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

CNV zet eerlijke energietransitie centraal tijdens ITUC congres

Stop geweld tegen vrouwen op het werk 

Lees meer

Ruim 1.000 vakbondsleiders uit 130 landen, die samen 200 miljoen werkenden vertegenwoordigen, zijn bij elkaar tijdens het congres van de International Trade Union Confederation (ITUC) in Melbourne, Australië. Ook CNV is er bij. Tijdens een gezamenlijke sessie met collega’s uit Latijns-Amerika vraagt CNV Internationaal aandacht voor het belang van een ‘just transition’,  oftewel een eerlijke energietransitie.

Urgent thema

Collega's Anne Wehkamp, Jan Pieter Daems en Lottie van Kelle op het ITUC-congres

Anne Wehkamp van CNV Internationaal: “Just transition is een urgent thema waar veel landen ter wereld mee te maken krijgen. Er moeten stappen gezet worden om klimaatverandering tegen te gaan. Zo hebben we veel nieuwe metalen nodig voor onze zonnepanelen, windmolens en elektrische auto’s. 

Deze metalen komen uit mijnen in onder meer Peru en Colombia. Mijnwerkers krijgen vaak tijdelijke contracten, doen zwaar en vaak ongezond werk, soms in zogeheten ‘dodelijke shifts’. Tijdens de sessie delen we onze aanpak voor een eerlijke transitie. We laten zien hoe we als vakbonden in Nederland en Latijns Amerika samenwerken op dit terrein.

Vanuit Colombia vertelde Ana Catalina Herrera tijdens de CNV-sessie over de problemen van werknemers in de kolenmijnen en de noodzaak van een eerlijke transitie. 

Multi-level approach

 

Daarnaast kunnen Europese bedrijven, middels internationale verdragen en klachtenmechanismes, er ook zorg voor dragen dat mijnwerkers in Latijns Amerika op een eerlijke manier hun werk kunnen doen. Over deze zogeheten brede aanpak, ofwel multi-level approach, hield CNV-bestuurslid Jan-Pieter Daems zijn toespraak tijdens het congres. Hij benadrukte daarbij ook het belang van solidariteit in internationale productieketens.

Onderlinge verbondenheid

 Anne Wehkamp ontmoette de afgelopen dagen samen met haar collega’s veel partnervakbonden: “Voor CNV Internationaal is het interessant om onze partners te ontmoeten en om ons werk met andere bonden te delen. Maar ik vind het ook verdrietig om te horen dat veel vakbonden met gevaar voor eigen gezondheid of leven hun werk moeten doen. 

Zo ontmoette ik Halidou Mounkaila , leider van onze partnervakbond CNT uit Niger. Hij deed in zijn speech een dringende oproep aan de ITUC leden om steun en een beschermingsmechanisme voor bedreigde en vervolgde vakbondsleiders. Halidou weet waarover hij praat, in 2020 zat hij meer dan zes maanden gevangen in een strafkamp. Mounkaila bracht ook de extreem moeilijke omstandigheden in zijn regio onder de aandacht, met name in landen als Niger, Mali en Burkina Faso.

 

Halidou Mounkaila uit Niger doet een dringende oproep aan de ITUC leden om steun en een beschermingsmechanisme voor vervolgde vakbondsleiders

Overal ter wereld worden vakbondsleden gevangen gezet en staan onder druk. De speech van een vakbondsleider uit Hong Kong maakte indruk. Zijn vakbond werd opgeheven. Hij sloot zijn speech geëmotioneerd af met: 'Workers united will never be defeated'. Daarna volgde een staande ovatie. Je merkt dat er veel onderlinge verbondenheid is en dat dit deelnemers kracht geeft om hun werk te doen.”

CNV is lid van ITUC. Eens per vier jaar komen alle vakbonden ter wereld verenigd in de ITUC bij elkaar. Tijdens dit congres wordt bepaald welke richting de internationale vakbeweging de volgende jaren op moet gaan. Ook wordt gewerkt aan een congresstatement over een nieuw sociaal contract en wordt de nieuwe president van ITUC gekozen. 

Publicatiedatum 21 11 2022