DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

CNV Internationaal gaat op zwart op #BlackFriday

Vacature Programme Officer Fair Work Monitor

Lees meer

16-18 november Wereldwijde actie #TogetherWeSpeak

Lid worden van een vakbond. Als het nodig is, mogen demonstreren en staken. Vanzelfsprekend toch? “Wij kunnen ons niet voorstellen, dat dit niet zou kunnen,” zegt Arend van Wijngaarden, voorzitter van CNV Internationaal. “Ons werd geen strobreed in de weggelegd, toen we op 10 november met duizenden CNV-leden demonstreerden in Amsterdam. In landen als Cambodja, Guatemala of Colombia is dat wel anders. Daarom gaan we om te beginnen op 16 november wereldwijd ‘op zwart’. En vanaf 17 november doen we mee met #Togetherwespeak. Samen met veel andere organisaties is CNV Internationaal solidair, met die mensen overal ter wereld die niet hun stem kunnen laten horen, zich verenigen of vreedzaam betogen.”


Daar staan we op vrijdag 16 november - #BlackFriday - bij stil. CNV Internationaal zwijgt ook, uit protest en solidariteit.

Enkele cijfers uit de Global Rights Index die de wereldvakbondsorganisatie ITUC jaarlijks publiceert, laten de situatie wereldwijd zien:

  • In 64 landen stonden in de loop van dit jaar al vakbondsleden bloot aan bedreigingen en fysiek geweld, een stijging van 25 procent afgelopen drie jaar.

  • In 9 landen werden vakbondsmensen vermoord.

  • In 92 landen is het voor (een deel van) de werkenden niet mogelijk een vakbond op te richten of daar lid van te worden.

Together we speak - we geven stem aan vakbondsmensen in Colombia, Cambodja en Guatemala


Vakbondsleiders bedreigd in Colombia...

In Colombia gaat ondanks het vredesproces de dreiging voor vakbondsmensen nog steeds door. We zijn stil voor Robert Emiro Jaraba Arroyo (49 jaar), een vakbondsleider, actief in de Cerremotoso-mijn, die afgelopen 17 juli werd vermoord. En we denken aan mensen zoals Valmiro Gonzales, leider van boerenorganisatie FANAL die met de dood is bedreigd.

Veroordeling vakbondsleiders dreigt in Cambodja...

In Cambodja houden moedige vakbondsleiders hun werk volhouden onder de continue dreiging van een veroordeling tot gevangenis of strafkamp. Gewijzigde wetgeving maakt het functioneren en het oprichten van vakbonden bijna onmogelijk.

Straffeloosheid in Guatemala ...

We zijn stil vanwege Guatemala waar vakbondswerk staat of valt met een goede rechtsorde. In bepaalde sectoren, zoals de suikerrietsector, in Guatemala is vakbondswerk vrijwel onmogelijk zoals in de suikerrietsector. Onder bedrijven circuleren zogeheten zwarte lijsten van vakbondsleden. Wie daarop staat, komt nergens meer aan werk. In Guatemala heeft president Morales een eind gemaakt aan de – door de Verenigde Naties ingestelde - commissie (CICIG) tegen de straffeloosheid in Guatemala (CICIG). Deze VN-commissie was een van de weinige instanties die de groeiende corruptie in Guatemala aan de kaak stelde.


Hoe kun jij meedoen?

Ga om te beginnen ook op zwart op jouw sociale media op vrijdag 16 november #blackfriday. Deel bovenstaande black-out beelden op twitter, en facebook met de hashtag #TogetherWeSpeak en laat zien dat je uit solidariteit zwijgt.

Laat vanaf zaterdag juist je stem horen met #TOGETHERWESPEAK !

We zijn niet langer dan één dag stil. Vanaf zaterdag 17 november vragen we je juist om volop je stem te laten horen en mee te doen met de wereldwijde ‘Together we Speak’ actie. Want: praten, overleggen, een sociale dialoog voeren over je werk is onmisbaar om te komen tot betere omstandigheden. CNV Internationaal doet niet anders.


togetherwespeak


Van Wijngaarden: “We laten de stem horen van al die mensen die vaak niet worden gehoord. En dat gebeurt ook elders, want ondanks de risico’s blijven er moedige vakbondsleiders die doorgaan. Zij laten hun stem horen en zetten zich onvermoeibaar inzetten voor verbetering van werknemersrechten.

Geef hen onze stem en deel ook vanaf zaterdag 17 november op social media de berichten met de hashtag #TOGETHERWESPEAK.


Facebook
Twitter

Publicatiedatum 15 11 2018