DonerenNieuwsbrief
HomeActueelVerhalen

Vakbond verbreekt het zwijgen over geweld en intimidatie

Stop geweld tegen vrouwen op het werk 

Lees meer

Geweld en intimidatie tegen vrouwen vormen een ernstig en diepgeworteld probleem in Benin. Verbaal en psychologisch geweld, variërend van bedreigingen tot uitschelden en pesterijen, beschadigen vrouwen en meisjes van jongs af aan en tasten hun eigenwaarde en geestelijk evenwicht aan. 

 

 

Uit onderzoek blijkt dat 66% van de vrouwen in Benin kampt met een vorm van fysiek of psychologisch geweld.

Ondanks de inspanningen van zowel de overheid als maatschappelijke organisaties en vakbonden durven veel vrouwen geen hulp te zoeken.

Met de campagne “Brise le silence” (verbreek de stilte) roept partnervakbond COSI vrouwen op het zwijgen te verbreken en hulp te zoeken. COSI geeft aan dat de aanpak van geweld en intimidatie een belangrijk resultaat is van het programma met CNV Internationaal. “Het belangrijkste doel is om de vrouwen te helpen hun stem te laten horen en hen toegang te geven tot juridische en psychologische hulp en gezondheidszorg.

Gratis telefonische hulplijn

Via een gratis hulplijn is de helpdesk van COSI beter bereikbaar, ook voor vrouwen van buiten de hoofdstad. Tijdens de coronacrisis was er een toename van geweld en intimidatie. 

Via het CAPJ (Centre d’Accompagnement Psychologique et Juridique) speelt COSI in Benin een voortrekkersrol bij de aanpak van deze problematiek in de werkomgeving. 

Daarnaast maakt COSI zich hard voor ratificatie door Benin van het internationale verdrag tegen geweld en intimidatie in de werkomgeving, ILO-conventie C190.

 

 

Sinds ik in contact ben gebracht met het team van de helpdesk van COSI Benin, denk ik dat het de beste optie is om erover te praten.

Lucrèce SOHOU, (echte naam bekend bij COSI)

“Toen ik door mijn baas herhaaldelijk seksueel werd misbruikt, waren de gevolgen direct merkbaar in mijn gedrag en mijn werk. Maandenlang was ik van slag en voelde ik me vernederd. Ik kon deze baan niet missen, want ik ben moeder van twee kinderen en mijn man is in het buitenland. Daarom besloot ik mijn mond te houden in plaats van hulp in te roepen. Sinds ik in contact ben gebracht met het team van de helpdesk van COSI Benin, denk ik dat het de beste optie is om erover te praten.”

#MeToo in Benin

Ook Angéla Kpeidja, journaliste bij de staatstelevisie in Benin kampte jarenlang met seksuele intimidatie op haar werk. Zij verbrak het zwijgen en leverde zo een belangrijke bijdrage aan het bespreekbaar maken van de problemen. In deze video vertelt zij haar verhaal. Ook twee andere vrouwen die kampten met seksuele intimidatie en die geholpen werden door de helpdesk van vakbond COSI.

Het werkt | Lees meer verhalen van verandering 

Publicatiedatum 22 12 2021