Leven en werken zonder mobiele telefoon. We kunnen het ons haast niet meer voorstellen. Bellen, appen en even overleggen. Waar we ook zijn, we zijn altijd bereikbaar. En nieuwe modellen verschijnen aan de lopende band.
Wist je dat er in al die mobiele telefoons kostbare metalen verwerkt zijn? Aluminium, kobalt, grafiets, goud, koper, zilver, lithium, tin, zilver. Onmisbare stoffen, die mijnwerkers delven in mijnen diep onder de grond in landen zoals Peru.
Hoog in de Andes werken en leven daar mijnwerkers zoals Jorge en zijn gezin onder zeer zware omstandigheden. Er is geen boom te bekennen.
De lucht bevat nauwelijks zuurstof, het water en de grond zijn vervuild door de mijnbouw. De hoofdstad Lima is ver weg. En de rest van de wereld waar al die metalen zoals koper, tin, zilver, lood, tantalium en aluminium uiteindelijk gebruikt worden in onze mobiele telefoons is nog veel verder weg.
We graven steeds dieper en soms zijn de gangen niet goed gestut
Jorge woont met zijn vrouw en kinderen vlak bij de mijn waar hij werkt op 4500 m. hoogte in de bergen van Peru. Het dorpje ziet er opvallend nieuw uit. Dat klopt, want het oude dorp moest wijken vanwege de mijnen. Maar de huisjes zijn erg klein en slecht gebouwd. Direct achter de huizen rijzen bergen mijnafval hoog op.
Het is steenkoud in huis, verwarming of warm water is er niet. "De enige warmte komt van het fornuis waarop we eten koken! Ik heb maar één stel werkkleding. Die wast mijn vrouw met de hand in ijskoud water. We hebben het niet breed, maar ik kan mijn kinderen gelukkig naar school laten gaan."
Het verhaal van mijnwerkers zoals Jorge en Jesus
Steeds meer chemische stoffen zonder goede ventilatie
Er wordt steeds dieper gegraven naar koper, zilver, tin en andere metalen, tot wel meer dan 3200 meter diep. "En soms zijn de gangen niet genoeg gestut," vertelt Jorge. "Ook worden er steeds meer chemische stoffen gebruikt terwijl de ventilatie onvoldoende is."
Elk jaar weer gebeuren er dodelijke ongelukken, in 2017 kwamen er 41 mijnwerkers om bij fatale ongelukken.
Door het stof en de slechte ventilatie in de mijnen lijden veel mijnwerkers aan de longziekte silicose.
De meeste mijnwerkers, juist ook zij die het meest riskante werk doen, werken via onderaannemers. Slechts 10% heeft een direct vast contract.
Jorge en Mery in hun huisje vlakbij de mijn
Lid worden van een vakbond als je geen vast werk hebt is riskant. Toch ging vakbondsleider Jesus Cardenas de uitdaging aan. Hij slaagde erin de eerste vakbond op te richten voor mijnwerkers zonder vast contract. En die vakbond slaagde er vervolgens in om te zorgen dat alle mijnwerkers in deze mijn wel een vast contract kregen.
In de mijn van Jorge en Jesus hebben alle mijnwerkers nu een vast contract. Dat is een groot succes. Maar er zijn nog veel problemen.
Wat doet CNV Internationaal in Peru
Juist daarom is het zo belangrijk dat we als CNV Internationaal hier laten zien wat er daar aan de hand is. Dat we het werk van Jesus Cardenas en zijn vakbond steunen die geweldig goed werk doen voor de mijnwerkers.
Jesus Cardenas slaagde er als eerste in een vakbond op te richten voor mijnwerkers zonder vast contract
De vakbondsleiders van de jonge vakbond FENTECAMP zijn getraind door CNV Internationaal zodat zij sterker staan in de dialoog en de onderhandelingen met de directies van de mijnen. "Als vakbonden spreken we elkaars taal, hoe verschillend de lokale omstandigheden ook zijn!", besluit Jesus.
CNV Internationaal wil in de mijnbouwregio's in Peru en Bolivia, maar ook in de kolenmijnen in Colombia, de komende jaren een bijdrage blijven leveren aan het oplossen van arbeidsconflicten en het verbeteren van de sociale dialoog met bedrijven en overheden.
Meer weten:
Geen gevonden.
Meer ladenPublicatiedatum 01 01 2020