“Nog te vaak zien we dat vrouwen hun kinderen mee moeten nemen naar de palmolieplantages omdat ze de productie-targets onmogelijk kunnen halen”, zegt Anneke Westerlaken tijdens een rondetafelgesprek met minister Kaag en haar Indonesische collega minister Siregar. Het rondetafelgesprek, georganiseerd door IDH, gaat over de palmoliesector in Indonesië, uitdagingen en innovatieve oplossingen ter verduurzaming van de sector.
“Bovendien hebben financiële instituties een belangrijke rol te spelen in het verduurzamen van de palmoliesector; daarom werken we als vakbond ook samen met financiële instellingen om juist arbeidsrechten en -omstandigheden te verbeteren in ons nieuwe project, “ zegt CNV Internationaal voorzitter Westerlaken.
Dit project richt zich op het inzichtelijk maken van cao’s met als resultaat een database waarin arbeidsrechten en –omstandigheden van werknemers in de palmoliesector zijn vastgelegd,”. Minister Kaag beaamt dat ambitie en samenwerking tussen verschillende partijen nodig zijn om tot innovatie en structurele verandering te komen.
Deze week is dit nieuwe project in Jakarta vanuit CNV Internationaal gestart in aanwezigheid vanFNV, lokale partners en stakeholders, zoals vakbondspartner KSBSI, vertegenwoordigers van Japbusi (netwerk van bonden, werkgevers en de Internationale Arbeidsorganisatie ILO), de Roundtable for Sustainable Palm Oil RSPO en het internationale palmolie concern Wilmar.
CNV Internationaal zal het projectsamen uitvoeren met Mondiaal FNV, Rabobank en de Nederlandse Vereniging van Banken. Voor de verschillende partijen is het een groot voordeel dat zij straks goed kunnen zien welke palmolieplantages een cao hebben opgesteld met hun werknemers.
Meer nieuws uit Indonesië:
Publicatiedatum 11 03 2020