Orange the World: stop geweld tegen vrouwen en meisjes
‘Geweld tegen vrouwen en meisjes op het werk komt helaas nog steeds veel voor,’ zegt Nicole Mathot, genderexpert van CNV Internationaal. ‘Zowel fysiek als psychisch geweld komt voor, dat is natuurlijk niet normaal. Gelukkig zien we steeds meer openheid over dit onderwerp; een initiatief als Orange the World draagt daar zeker aan bij.’Tussen 25 november en 10 december wordt in de internationale campagne ‘Orange the World’ (een initiatief van UN Women)
aandacht gevraagd voor geweld tegen vrouwen en meisjes.
De rol van vakbonden
Ook vakbonden hebben een belangrijke rol te spelen in het tegengaan van geweld en ongelijkheid op het werk, weet Nicole Mathot: ‘Onze vakbondspartners in Azië, Latijns-Amerika en Afrika vragen hun overheid om het verdrag van de Internationale Arbeidsorganisatie (conventie 190 ILO) dat geweld op de werkvloer moet tegengaan te ratificeren. In Latijns-Amerika zijn we in gesprek met een multinational om gender gerelateerd geweld tegen te gaan en in Azië worden partners getraind om goede cao-afspraken te maken met werkgevers. Daarvoor is het belangrijk dat er voldoende vrouwen aan de onderhandelingstafel zitten en dat iedereen zich ervan bewust is dat veilig werken een recht is’.
Trainingen
CNV Internationaal geeft niet alleen trainingen aan vakbonden over gendergelijkheid op het werk maar helpt vakbonden ook met het uitvoeren van een zelfevaluatie om in kaart te brengen hoe het met gendergelijkheid zit in hun organisatie. Er loopt nu zo’n ‘gender audit’ bij onze partnervakbond in Senegal’, zegt Mathot, die tevens regio-coördinator Afrika is. Zij ziet daar veel mooie initiatieven: ‘Zo heeft vakbond COSI in Benin een telefonisch meldpunt waar vrouwen terecht kunnen voor een luisterend oor, medische hulp en psychosociale- en juridische bijstand.’
Lees meer over hoe COSI het zwijgen over geweld en intimidatie verbreekt
ILO C190.Ook wijst Mathot op het belang van het ratificeren van Conventie 190 van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Nederland heeft dit nog niet gedaan, een aantal andere landen al wel. Mathot: ‘Deze conventie zorgt ervoor dat werkgevers meer verantwoordelijkheid gaan nemen voor een veilige werkomgeving, want geweld op het werk kan dan strafbaar worden. Dat gaat om situaties op de werkvloer, maar bijvoorbeeld ook het veilig kunnen reizen van en naar het werk, zoals een goede nachtbus naar huis voor vrouwen die in avonddiensten werken. Wat C190 ook bijzonder maakt; het gaat om de formele en informele sectoren.’"Er is al veel meer openheid over dit onderwerp, mede dankzij #MeToo en de mooie initiatieven van vakbonden wereldwijd. Dat is mooi en belangrijk, maar er is ook veel werk te verzetten."
Orange the World
Mathot zet elke dag gendergelijkheid op de kaart en zeker ook op een dag als Orange the World. ‘Jazeker, want het is zo belangrijk dat gendergeweld en genderongelijkheid stopt. Het gaat om seksueel geweld, maar ook om economische discriminatie, want vrouwen verdienen gemiddeld nog steeds veel minder dan mannen voor hetzelfde werk. Er is al veel meer openheid over dit onderwerp, mede dankzij #MeToo en de mooie initiatieven van vakbonden wereldwijd. Dat is mooi en belangrijk, maar er is ook veel werk te verzetten.’
Veel overheidsgebouwen in Nederland kleuren vandaag, de eerste dag van de Orange the World campagne oranje, symbool voor een betere toekomst.
Publicatiedatum 23 11 2021