DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Bonsucro: Kans of uitdaging voor betere arbeidsrechten?

Certificeringspraktijken Bonsucro onder vuur

Recent sloeg de New York Times alarm over de schrijnende omstandigheden van vrouwen in de Indiase suikerindustrie, de op één na grootste suikerproducent ter wereld. Deze vrouwen raken in schuldslavernij en worden gedwongen tot operaties waarbij hun baarmoeder wordt verwijderd. De krant meldt dat dit ook gebeurt binnen door Bonsucro gecertificeerde bedrijven. Arbeidsrechtenorganisaties, waaronder CNV Internationaal, pleiten nu voor ingrijpende veranderingen en met name voor de oprichting van een Human Rights Taskforce.

Kritiek op certificeringsproces Bonsucro

Critici stellen dat de huidige certificeringsprocessen van Bonsucro tekortschieten bij het waarborgen van arbeidsrechten. Een belangrijke oorzaak is dat de stem van arbeiders niet wordt meegenomen in de audit- en besluitvormingsprocessen. Dit heeft geleid tot een scherp intern debat onder leden van Bonsucro over de toekomst van de organisatie.

Zorgen over Systemische Problemen

Hoewel er grote bedrijven en suikerfabrieken zijn die zich uitspreken deze initiatieven, blijft er bezorgdheid bestaan over Bonsucro's vermogen om systemische problemen aan te pakken. Sommige leden menen dat arbeidsrechtenschendingen niet alleen door strengere certificeringsprocessen kunnen worden uitgebannen; er zijn bredere structurele veranderingen nodig binnen de toeleveringsketens – veranderingen die ook verder gaan dan de directe invloed van organisaties als Bonsucro.

 

CNV Internationaal’s position 

Bij CNV Internationaal realiseren we ons dat de suikersector nog een lange weg te gaan heeft in het waarborgen van mensenrechten. Wij geloven dat multi-stakeholderorganisaties zoals Bonsucro een beslissende rol kunnen spelen in deze transformatie. 

Sociale dialoog, waarbij werknemers en hun vakbonden actief worden betrokken, is daarbij cruciaal om de uitdagingen op het gebied van mensenrechten aan te pakken.

Verandering en dialoog zijn dringend noodzakelijk

 

“CNV Internationaal zal haar betrokkenheid bij Bonsucro serieus heroverwegen als een constructieve dialoog over werknemerskwesties binnen een jaar niet tot concrete verandering leidt,” 

zegt Maurice van Beers, regiocoördinator voor Latijns-Amerika bij CNV Internationaal.

Aanpak van loondiscriminatie en uitbuiting 

Een crucial punt in deze discussie zijn de onzekere inkomenspositie van de werknemers. Onze Fair Work Monitor, een nieuw instrument voor participatief digitaal onderzoek, heeft die alarmerende loonverschillen in de suikerindustrie aan het licht gebracht. 

Een groot deel van de arbeiders verdient minder dan een leefbaar loon, en sommigen zelfs minder dan het wettelijk mínimum. Dat is onacceptabel en illegaal. Deze problematiek moet prioriteit krijgen, zodat er een collectieve aanpak ontwikkeld kan worden gericht op het garanderen van een leefbaar loon voor alle arbeiders.

 

Samenwerken voor duurzame verandering

 

De inzet van CNV Internationaal is duidelijk: Door samenwerking om de arbeidsomstandigheden te verbeteren ontstaan nieuwe kansen om vooruitgang te bereiken. 

Voorstellen voor betere monitoring en sociale dialoog

We hebben voorgesteld om de vakbonden meer te betrekken bij het toezicht op de arbeidsomstandigheden. Gebruikelijke audit- en klachtenmechanismen slagen er namelijk vaak niet in knelpunte te identificeren en op te lossen. 

De participatieve digitale monitoring met de Fair Work Monitor is echter een krachtig instrument om rechtstreeks door de mensen zelf te identificeren welke misstanden en gebreken er zijn die voor verbetering vatbaar zijn.

Human rights task force 

Bij deze initiatieven, die deel zouden kunnen uitmaken van een Human Rights Taskforce, kunnen bedrijven betrokken worden die willen investeren in tastbare verbeteringen. 

Met inzet van lokale experts kan de sociale dialoog in gang gezet worden om echte en duurzame veranderingen te bereiken. Via die weg kunnen methologiën getest worden waarvan de hele suikersector kan gaan profiteren.

De rol van Bonsucro bij verandering

De weg naar daadwerkelijke verbeteringen in arbeidsrechten binnen de suikerindustrie is complex en vol uitdagingen. Toch  groeit  de consensus onder belanghebbenden dat juist Bonsucro ook een unieke kans heeft om deze verandering te leiden. 

Door samenwerking tussen bedrijven, vakbonden en NGO's te stimuleren, kan een constructieve dialoog ontstaan. Dat kan een oplossing zijn voor de huidige spanningen en de weg vrijmaken naar een eerlijkere en duurzamere toekomst voor de hele productieketen van suikerriet, met een sterke nadruk op de rechten van werknemers.

 

 

Publicatiedatum 22 08 2024