Seksuele intimidatie heeft allereerst grote gevolgen voor werknemers, maar heeft uiteindelijk ook een negatieve impact op de productiviteit en bedrijfsprestaties. Daarom is deze wet, die werknemers beschermt, belangrijk. Haryadi Sukamdani, voorzitter werkgeversorganisatie APINDO.
In april 2023 werd de wet tegen seksueel geweld in Indonesië aangenomen. Een mijlpaal. Een groot aantal organisaties, waaronder vakbondspartner KSBSI, hebben hier tien jaar actief voor gelobbyd. Voor KSBSI lag de nadruk op veilig werk voor vrouwen.
Samen met andere vakbonden lobbyde KSBSI richting werkgeversorganisaties en het parlement. Ook organiseerde de vakbeweging demonstraties om aandacht te vragen voor vrouwenrechten.
Samen optrekken met werkgevers
In de lobby richting parlement bundelde KSBSI de krachten met werkgeversorganisatie APINDO. Door samen op te trekken, gaven ze een krachtiger signaal af.
Haryadi Sukamdani, voorzitter van APINDO, vertelt dat het stoppen van seksuele intimidatie op werk ook in het belang is van werkgevers: ‘’Seksuele intimidatie heeft allereerst grote gevolgen voor werknemers, maar heeft uiteindelijk ook een negatieve impact op de productiviteit en bedrijfsprestaties. Daarom is deze wet, die werknemers beschermt, belangrijk.”
Geschenk
Elly Rosita Silaban, voorzitter van vakbond KSBSI, zegt dat de wet een geschenk is voor alle inwoners van Indonesië en in het bijzonder voor werknemers: “Werknemers zijn nu wettelijk beschermd tegen geweld en intimidatie.”
Nu deze wet is aangenomen, hoopt ze dat de regering binnenkort ook ILO-verdrag 190, tegen geweld en intimidatie op het werk, zal ratificeren. “Ratificatie van ILO-verdrag 190 beschermt álle werknemers, formeel en informeel, in de wereld van werk”, aldus Silaban.
Meer weten?
Themapagina Stop Geweld tegen Vrouwen >
Publicatiedatum 23 05 2023