DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Video 'Verbreek het zwijgen' genomineerd voor HuCom Award

Stop geweld tegen vrouwen op het werk 

Lees meer

Campagne over geweld en seksuele intimidatie op het werk geselecteerd voor de Hoogvlieger-categorie

Afgelopen week werden we verrast door het nieuws dat CNV Internationaal genomineerd is voor de HuCom Award voor Communicatie met onze video 'Breaking the Silence' !

Het Expertisecentrum Humanitaire Communicatie (HuCom) reikt jaarlijks de Hoogvlieger- en Vlieg in het Oog-prijzen uit voor de meest en minst succesvolle campagne van een Nederlandse ontwikkelingsorganisatie. 

Dit jaar maakt het Expertisecentrum bekend dat onze video 'Breaking the Silence: Ending Sexual Violence and Harassment at Work - Stories from Benin' genomineerd is voor de HuCom Awards 2022 in de categorie hoogvlieger.

Bij de motivatie is ook breder gekeken naar het totaal van het audiovisuele materiaal dat we ontwikkelen samen met onze partnervakbonden en met lokale en Nederlandse filmmakers zoals blijkt uit de motivatie:

 

 

De nominatie is niet alleen gebaseerd op deze video. Bij de motivatie (lees onderstaand) is ook breder gekeken naar het totaal van het audiovisuele materiaal dat we ontwikkelen samen met onze partnervakbonden en met lokale en Nederlandse filmmakers: 

"CNV International hikt al enkele jaren tegen een nominatie voor een Hoogvlieger aan, maar elk jaar waren er wel enkele campagnes net wat sneller, mooier of scherper. Toch is het materiaal dat we op de YouTube pagina van CNV Internationaal vinden consistent goed. We hebben ook een idee over hoe dat komt. 

Shifting the power

Terwijl NGO’s in ontwikkelingssamenwerking al jaren bezig zijn met ‘shifting the power’, lijkt CNV International deze praktijk al enkele stappen vooruit. Waar veel organisaties een hoofdkantoor (inclusief communicatie-afdeling) in Nederland hebben zitten en vanuit daar samenwerken met hun internationale afdelingen voor de ‘uitvoering’ van het werk, daar kunnen vakbonden bogen op een lange geschiedenis van meer gelijkwaardige solidariteit. "

Ayicha Amoussa Massadimi (2e van rechts), verloskundige van beroep en voorzitter van het vrouwencomité van partnervakbond COSI, reageerde enthousiast op de nominatie. 

 

"CNV Internationaal brengt in beeld hoe het samenwerkt met zusterorganisaties en en lijkt ook in de productie van de video’s zelf samen te werken met deze partners. Zo zien we veel verschillende perspectieven, vanuit verschillende vakbonden en partners, in verschillende talen met oog voor de specifieke context die elk verhaal vormt.  

We lichten voor deze nominatie een video uit die gemaakt is in samenwerking met vakbond COSI uit Benin: ‘Break the silence: End violence and sexual harassement at work – Stories from Benin‘. De video benoemt gender-based violence als een mondiaal probleem, maar heeft oog voor de specifieke (juridische) context in Benin en de rol van maatschappelijk debat, waarbij de oprichting van een ‘support centre’ voor vrouwen een concrete en belangrijke stap is in het aanpakken van gendergerelateerd geweld. 

We zien de bekende Beninse journaliste Angéla Kpeidja, die zich ontpopt tot een individuele inspiratiebron voor het bespreekbaar maken van seksueel overschrijdend gedrag, maar zien tegelijkertijd ook hoe COSI collectieve actie ondersteunt.  Zo zien we individuen en collectieven, specifieke contexten en mondiale actienetwerken, en praktische oplossingen en idealisme samenkomen in één video."

 

De video laat ook het werk zien van Marilyne Sourou (midden) voor de helpdesk die vakbond COSI heeft opgezet voor vrouwen en meisjes die kampen met geweld of seksuele intimidatie op hun werk. Op de foto praat zij hierover met een groep jonge naaisters (foto COSI-Bénin). Marilyne reageerde zeer enthousiast op het nieuws van de nominatie.

 

"En video’s als deze, daarvan heeft CNV International er aardig wat. Wat te denken van een verhaal over een digitale tool die een vakbond in Cambodja in staat stelt het welzijn van werknemers in kaart te brengen, of een video over jeugdwerkloosheid in Senegal, waarin vakbond UDTS samen met de jongeren op zoek gaat naar oplossingen? Al met al een welverdiende Hoogvlieger nominatie."

 

Aldus de toelichting vanuit het Centrum voor Humanitaire Communicatie. 

Begin juli besluit de jury welke campagne de awards ontvangt. De jury bestaat dit jaar uit Hajar Fallah (jurist, podcastmaker en media- en inclusiedeskundige), Jaap Kooijman (universitair hoofddocent Mediastudies UvA en vice-directeur ASCA), Zoë Papaikonomou (auteur, journalist en diversiteit- en inclusiedeskundige) en Anika Altaf (coördinator INCLUDE kennisplatform en voorzitter HuCom).

 

Publicatiedatum 24 06 2022