Tijdens een vreedzame protestmars van maatschappelijke organisaties in Niger zijn twee leiders van vakbond CNT gearresteerd. Onder mensonterende omstandigheden worden zij al sinds 15 maart gevangen gehouden. Eén van hen, Halidou Mounkaïla, zit opgesloten in een afgelegen strafkamp voor zware criminelen. Piet Fortuin en Anneke Westerlaken, voorzitters van respectievelijk CNV en CNV Internationaal roepen de regering van Niger op om beide vakbondsleiders en de andere gevangen genomen activisten onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.
Hun leven is in gevaar. Door de COVID-19-quarantaine is bezoek aan de gevangenen verboden zodat familie hen nu niet meer kan bereiken om hen te voorzien van voedsel.
Doe hier mee met de Amnesty International Actie
De leiders van deze partnerorganisatie van CNV Internationaal namen op 15 maart deel aan een protestmars van vakbondsorganisaties en andere maatschappelijke organisaties. Daar werd kritiek geuit op misbruik van overheidsgelden voor de aanschaf van wapens voor terrorismebestrijding. Veiligheidstroepen maakten met veel geweld een eind aan de bijeenkomst. Daarbij vielen 4 dodelijke slachtoffers. In totaal werden 15 arrestaties verricht, 7 leiders van maatschappelijke organisaties worden nog steeds gevangengehouden.
Repressie tegen vakbond groeit
Sinds de CNT eind vorig jaar tijdens de vakbondsverkiezingen de tweede grootste vakbondsconfederatie van Niger werd, is de repressie van de overheid tegen de CNT sterk toegenomen. Onlangs heeft de CNT samen met ITUC Afrika een klacht ingediend bij de Internationale Arbeidsorganisatie ILO over het schenden van de vrijheid van vakvereniging.
Internationale organisaties zetten zich in voor vrijlating
Naast het CNV en de Belgische vakbond ACV, de Belgische ontwikkelingsorganisatie WSM-Wereldsolidariteit en de internationale vakbondskoepel ITUC, heeft ook de Internationale Arbeidsorganisatie ILO, contact opgenomen met de overheid van Niger. Ook Amnesty Internationaal voert actie.
Internationaal wordt actie gevoerd.
Halidou Mounkaïla is algemeen secretaris van onderwijsfederatie SYNACEB en adjunct-secretaris-generaal van CNT. Hij is mede verantwoordelijk voor de uitvoering van het sociale dialoogprogramma van CNV Internationaal in Niger. Moudy Moussa is secretaris-generaal van SYNATIC. Beide federaties die zijn aangesloten bij vakcentrale (CNT) waarmee CNV Internationaal heeft al jaren een samenwerkingsrelatie heeft.
Vertaling van de internationale petitie die u kunt tekenen op de website van change.org
Verschillende maatschappelijke organisaties planden op 15 maart 2020 een bijeenkomst om corruptie en slecht bestuur aan de kaak te stellen door de autoriteiten in Niger. Aanleiding was een corruptieschandaal bij het Ministerie van Defensie waar miljarden CFA-frank zouden zijn verduisterd. Het ging om geld dat bestemd was voor militaire uitrusting voor de strijd tegen terroristische groeperingen.
De organisatoren waren niet op de hoogte gebracht van het demonstratieverbod. Politieagenten gebruikten traangas en veel geweld om de deelnemers te verspreiden. Daarbij ontstond brand op een markt in de buurt van de demonstratie waarbij minstens drie mensen zijn omgekomen.
In de uren die volgden werden Moudi Moussa, Mounkaila Halidou, Moussa Tchangari, Habibou Soumaila, Sani Chekaraou en Maïkoul Zodi, leiders van het maatschappelijk middenveld en leden van Tournons La Page die aan deze bijeenkomst deelnamen, in hechtenis genomen.
Zij zijn naar verschillende gevangenissen gestuurd gelegen in de regio Tillabéry, een regio waar de noodtoestand heerst en waar tal van terroristische aanslagen zijn geregistreerd.
Deze zes leiders worden vervolgd wegens "het organiseren van een verboden demonstratie en medeplichtigheid aan de vernietiging van openbaar eigendom, brandstichting en doodslag", met uitzondering van Sani Chekaraou, die wordt vervolgd wegens "aanvallen op de autoriteiten van de grote markt".
De Tournons La Page-beweging, waarbij 250 maatschappelijke organisaties in tien Afrikaanse landen en in Europa zijn aangesloten, eist de vrijlating van deze activisten en alle politieke gevangenen in de Republiek Niger.
Laten we deze activisten steunen en het respect voor democratie en fundamentele vrijheden in Niger!
Publicatiedatum 03 04 2020