CNV Internationaal en FNV starten petitie
CNV Internationaal en FNV starten samen een petitie tegen geweld op de werkvloer. De bonden willen de komende maanden zoveel mogelijk handtekeningen ophalen om daarmee de Nederlandse overheid en werkgevers over te halen een internationaal bindend verdrag tegen geweld en intimidatie op de werkvloer te onderschrijven. Het overgrote deel van de EU-landen is voor zo’n verdrag, Nederland blijft achter.
Onder het motto: ‘Maak een einde aan geweld en intimidatie op de werkvloer! Daar teken jij toch ook voor?’ kan een handtekening worden achtergelaten op https://stopgeweldopwerk.petities.nl.
In Nederland heeft bijna de helft van alle werknemers te maken met één of meerdere vormen van intimidatie, vrouwen meer dan mannen. Wereldwijd heeft 35 procent van alle vrouwen boven de 15 jaar te maken met seksueel geweld.
Slechts een handjevol landen heeft effectief beleid tegen geweld en intimidatie op de werkvloer. In Nederland is er weliswaar beleid tegen geweld en intimidatie op de werkvloer, maar dit beleid werkt onvoldoende of is onbekend.
Zo is maar 20 procent van de Nederlandse werknemers op de hoogte van het beleid in hun bedrijf.
CNV Internationaal en FNV vinden dat een internationaal verdrag de openlijke en uitgesproken steun van de Nederlandse overheid en werkgevers verdient.
Maar Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de werkgeversvereniging VNO-NCW lijken nog steeds niet overtuigd van de noodzaak van het internationale verdrag.
In juni 2019 bespreken de nationale overheden, werkgevers en werknemers van alle VN-landen tijdens een politieke top van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) hoe geweld en intimidatie op de werkvloer uit te bannen.
Overheden, werkgevers en werknemers zijn het nu nog niet eens hoe dat moet. Werkgeversorganisaties zijn huiverig voor meer wet- en regelgeving. Maar de bonden willen graag een internationaal bindend verdrag.
Arend van Wijngaarden, voorzitter van CNV Internationaal: “Voor Nederland is een internationaal verdrag de enige manier om gaten in de nationale aanpak te dichten. Maar vooral ook de enige essentiële manier om tegelijk eraan bij te dragen dat de positie van werknemers wereldwijd verbetert.”
Kitty Jong, vicevoorzitter FNV: “Wij moeten als Nederland echt zo’n verdrag ondersteunen, zodat veiligheid voor iedereen op de werkvloer, ongeacht leeftijd, afkomst, gender en seksualiteit, gegarandeerd wordt.”
Publicatiedatum 28 01 2019