DonerenNieuwsbrief
HomeActueelVerhalen

Uitstel Omnibus-wet Indonesië dankzij aanhoudend verzet

Uitstel Omnibus-wet Indonesië dankzij aanhoudend verzet

De Indonesische regering krijgt twee jaar de tijd om de omstreden Omnibus-wet te herzien. Dit oordeelde het Indonesische constitutionele hof op 25 november. Volgens het hof is de Omnibus-wet ‘juridisch gebrekkig’ tot stand gekomen. Vakbonden, waaronder partnervakbond KSBSI, uiten al lange tijd hun zorgen, omdat zij vrezen dat de nieuwe wet arbeidsrechten zal ondermijnen.

Arbeidsrechten

In februari 2020 presenteerde de Indonesische president Joko Widodo een eerste ontwerp van de zogenoemde Omnibus-wet. Dit wetsvoorstel is gericht op het vergroten van economische investeringen en industrialisatie in Indonesië. Niet lang daarna kwamen vakbonden - waaronder vakcentrale KSBSI - en milieuactivisten in opstand. Zij vrezen dat de wet de door de ILO vastgestelde arbeidsrechten ondermijnt en de ontbossing vergroot. Ondanks de protesten werd de wet in oktober 2020 aangenomen.

In november 2021 oordeelde het Indonesische constitutionele hof dat niet het juiste wetgevingsproces is gevolgd. De regering heeft twee jaar de tijd om het juridische proces van de Omnibus-wet te herzien, anders wordt deze als volledig ongrondwettelijk beschouwd. Ondanks de maatschappelijke protesten heeft de rechtbank de feitelijke inhoud van de wet niet terzijde geschoven. Dat betekent dat de wet van kracht blijft totdat de procedurele wijzigingen zijn aangebracht.

Nieuwe mogelijkheden

De uitspraak van de rechtbank is de verdienste van de tegenstanders van de wet, waaronder vakcentrale KSBSI. De uitspraak schept in ieder geval nieuwe mogelijkheden voor vakbonden om het proces te beïnvloeden en de druk op te voeren zodat arbeidsrechten niet meer worden ondermijnd.

Vakcentrale KSBSI is een van de organisatoren van een driedaagse training over sociale dialoog voor werkgevers en partnervakbonden uit Oost-Kalimantan. De training heeft als doel de cao-onderhandelingen in de palmoliesector naar een hoger niveau te tillen. Onder meer staan rechtvaardige beloning en veilig werk op de agenda. CNV Internationaal en de Dutch Employers Cooperation Programme (DECP) speelden een rol in het opleiden van de trainers.

Publicatiedatum 14 04 2022