DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Data dashboard versterkt de stem van suikerarbeiders

Bouwen aan ruimte voor dialoog

In 2021 lanceerde CNV Internationaal een observatorium over de omstandigheden van werknemers in de suikerindustrie. Via een innovatieve digitale aanpak zijn we begonnen met het uitvoeren van enquêtes onder de werknemers op plantages en in fabrieken in Latijns-Amerika. Meer dan 800 mannen en vrouwen lieten hun stem horen. Dat heeft belangrijke informatie opgeleverd over de arbeidsomstandigheden in deze regio die ingezet wordt om de dialoog aan te gaan over verbetering.

Deze aanpak met behulp van digitale hulpmiddelen om onze enquête uit te voeren, is nieuw in de regio en creëert nieuwe mogelijkheden om met werknemers aan het begin van de productieketen in contact te komen en betrouwbare informatie te verzamelen.

De visuele presentatie van de belangrijkste resultaten is te zien via een data dashboard op onze website.

 

DE STEM VAN DE SUIKERRIETWERKERS

Ga snel naar het dashboard (EN)  >

Trends

Suikerriet is een van de meest productieve industrieën in de wereld van vandaag. Er is veel vraag naar suiker. Het is een van de meest geconsumeerde landbouwproducten. Trends met betrekking tot arbeidsrechten binnen de keten lijken de goede kant op te gaan. Er is vooruitgang op het terrein van sociale dialoog en gezondheids- en veiligheidsomstandigheden. Tegelijk is er nog veel werk aan de winkel. We moeten nu zien dat werknemers, bedrijven en organisaties zich samen inzetten voor verandering.

Actueel onderzoek laat zien dat deze industrie zal blijven groeien. SOMO, het Centrum voor Onderzoek van Multinationale Ondernemingen, meldde recent in , 'Bitterzoet: Duurzaamheidsvraagstukken in de toeleveringsketen van suikerriet', dat

 

"In de afgelopen 20 jaar is de wereldwijde consumptie van rietsuiker met bijna 40% gestegen tot een volume van 193,2 miljoen ton in 2020 en de verwachting is dat dit zal blijven groeien. 

 

Deze groei is deels te danken aan de relatieve ongevoeligheid van deze en andere sectoren van de voedings- en drankenindustrie voor economische schommelingen." (uit onderzoek SOMO)

 

Mond-tot-mondstrategie tijdens coronapandemie

Om deze reden is CNV internationaal in 2021 een alliantie aangegaan met Profundo Research om samen te werken met vakbondsorganisaties in Latijns-Amerika. Samen hebben we manieren bedacht om meer ruimte te maken voor dialoog om de arbeidsomstandigheden in de suikerketen in de regio te analyseren en monitoren.

Tijdens de coronapandemie hebben we de aanpak van participatief onderzoek via digitale monitoring verder kunnen ontwikkelen, dankzij hulpmiddelen die we via het open source KoBoToolbox-platform hebben geïmplementeerd. 

De aanpak om via een mond-tot-mondstrategie zo veel mogelijk werknemers te bereiken was succesvol. Uiteindelijk lieten meer dan 800 werknemers hun stem horen.

Dit bleek een stap voorwaarts in de moeilijke taak om een eerlijke en directe sociale dialoog tot stand te brengen waarbij iedereen betrokken is.

Issues

Het Observatorium voor Arbeidsrechten in de Suikerketen behandelt fundamentele internationale arbeidsrechten die onderdeel moeten worden van regelgeving, overeenkomsten en certificaten van de sector. Het gaat om principes die zijn vastgelegd in de verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) die gesloten zijn door vertegenwoordigers van werkgevers- en werknemersorganisaties en overheden wereldwijd.

Enkele onderwerpen die onderzocht zijn: 

  • leefbare lonen;
  • vrijheid van vereniging;
  • arbeidsomstandigheden voor uitzendkrachten;
  • gezondheid en veiligheid op het werk;
  • gelijke behandeling van mannen en vrouwen op de werkplek

Bouwen aan ruimte voor dialoog

In juli en augustus 2021 werkte het team van CNV Internationaal in de suikerrietbedrijven in: Bolivia, Colombia, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, en Nicaragua. Ze richtten zich op het opbouwen van een band met de arbeiders in elke fase van het productieproces om hen aan te moedigen deel te nemen en hun persoonlijke meningen en ervaringen te verwoorden.

Digitale platforms, sociale netwerken, e-mail en WhatsApp werden gebruikt om de arbeiders te bereiken. Daarnaast organiseerden de vakbonden bijeenkomsten in elk land het mogelijk om rechtstreeks mondeling met de werknemers te communiceren. Dit heeft ervoor gezorgd dat in totaal 840 respondenten zijn bereikt.

De stemmen van de suikerrietarbeiders, of zafreros zoals ze in sommige Latijns-Amerikaanse landen worden genoemd, hebben belangrijke informatie opgeleverd die inzicht geven in de situatie in de regio. Dit overzicht is nu verwerkt in het Jaarverslag van de Suikerketen. Dit rapport biedt niet alleen informatie voor bedrijven, organisaties en overheden wereldwijd, maar ook voor de deelnemers zelf om te gebruiken als een instrument om op te komen voor hun belangen..

Transparantie

Met trots presenteren wij de eerste publicatie in haar soort voor de suikersector. De informatie in dit jaarverslag vormt een uitgangssituatie. Bovendien is het instrument zo opgezet dat wij het kunnen blijven aanvullen. In de loop der jaren kunnen we zo omstandigheden en tendensen, zowel positieve als negatieve, herkennen. 

Deze informatie zal ook zeer nuttig zijn voor het verbeteren van de transparantie in de sector met betrekking tot de naleving van internationale normen. Dit is niet alleen toepasbaar voor due diligence, maar ook voor het verbeteren van de kwaliteit van de sociale dialoog tussen werkgevers en werknemers over arbeidsomstandigheden.

Wij zijn ons ervan bewust dat dit nog maar het begin is. Er is nog veel te doen, niet alleen wat betreft het uitbreiden van de informatie en analyses in de komende jaren, maar ook wat betreft het ontwikkelen van de methodologie.

Ons doel is deze steeds duurzamer en betrouwbaarder te maken. We nodigen iedereen uit te reageren op het dashboard en het rapport en om opmerkingen en suggesties te delen via mail  >

DE STEM VAN DE SUIKERRIETWERKERS

Naar het dashboard (EN)  >

Publicatiedatum 01 06 2022