DonerenNieuwsbrief
HomeOns werk

Arbeidsrechten in de knel

De internationale vakbondsorganisatie ITUC maakt jaarlijks de balans op van de positie van werkenden wereldwijd. De Global Rights index 2016 laat een toename van onzekerheid, angst en intimidatie van werkenden zien. Er is dringend behoefte aan meer aandacht voor de afnemende ruimte voor werknemers en vakbondsrechten.

Het Midden Oosten en Noord-Afrika zijn opnieuw de slechtste plekken voor werkenden. Het Kafala-systeem in de golfstaten maakt miljoenen gastarbeiders in feite tot slaven.

In 10 landen werden vakbondsleiders vermoord: Chili, Colombia, Egypte, El Salvador, Guatemala, Honduras, Iran, Mexico, Peru, Zuid-Afrika en Turkije.

In de ITUC Global Rights index wordt 141 landen de maat genomen aan de hand van 97 internatonaal erkende indicatoren.

Cambodia, India, Iran en Turkije komen dit jaar voor het eerst in de top tien van slechtste landen voor werkenden. De Cambodjaanse regering nam een wet aan die de vrijheid van werkenden inperkt om te onderhandelen over lonen en arbeidsomstandigheden.

Protesten in Indonesië tegen veranderingen in de wijze van vaststellen van het minimumloon werden door de politie bestreden met waterkanonnen, traangas en arrestaties.

'Onderdrukking van de rechten van werknemers gaat hand in hand met een verhoogde overheidscontrole op de vrijheid van meningsuiting, vergadering en andere fundamentele burgerlijke vrijheden, aldus ITUC leider Sharan Burrow. (...) Gezamenlijk Werken voor betere lonen, rechten en voorwaarden maakt werknemers doelwit van zowel nationale oveiligheidspolitie , als van misdadigers ingehuurd door bedrijven. Dit gebeurt in zowel de publieke als private sector, met inbegrip van de wereldwijde supply chains, die een beruchte bron van uitbuiting en armoede vormen. '

Enkele belangrijke schendingen die gerapporteerd zijn.

  • In 82 kunnen werknemers in praktijk geen beroep doen op het arbeidsrecht
  • In meer dan twee derde van de landen hebben niet alle werknemers recht om te staken,
  • In meer dan de helft van alle landen hebben (bepaalde groepen) werknemers in praktijk geen recht op collectieve onderhandelingen.
  • In 56 van de 141 landen worden werknemers blootgesteld aan fysiek geweld en bedreigingen (een toename van 44 procent). Dit is onder andere het geval in Colombia, Egypte, Guatemala en Indonesië.
  • Extreem geweld in de vorm van vakbondsmoorden is gerapporteerd in 10 landen, waaronder Colombia, Guatemala en Peru.

De aanpak van schendingen van arbeidsrechten is een belangrijk onderdeel van het werk CNV Internationaal.

Arbeidsrechten in de wereld - onderzoek ITUC

Publicatiedatum 15 06 2016