DonerenNieuwsbrief
HomeOns werk

Bacardi terughoudend bestrijding nierziekte

Bacardi kan de werkomstandigheden in de Centraal Amerikaanse suikerrietindustrie aanzienlijk verbeteren en hiermee nieuwe gevallen van de dodelijke nierziekte Chronic Kidney Disease of non-Traditional causes (CKDnT) voorkomen.  

Dit blijkt uit het onderzoek ‘Give them a Break, The bitter consequences of poor working conditions in the Central American sugarcane industry’ van Fairfood International, CNV Internationaal en het Centraal Amerikaanse Instituut voor Sociale Studies (ICAES). De drie organisaties roepen Bacardi op om stappen te ondernemen om de levens van duizenden arbeiders werkzaam in hun keten te verbeteren.

Suikerriet en CKDnT uit Centraal Amerika

Duizenden werkers in de Centraal Amerikaanse suikerrietindustrie zijn in het afgelopen decennium overleden als gevolg van CKDnT, een  ziekte die de nieren in toenemende mate aantast. Verschillende academische onderzoeken tonen aan dat CKDnT gelinkt is aan werkomstandigheden zoals lange werkdagen, weinig pauzes, lichamelijk zwaar werk en onvoldoende toegang tot drinkwater en schaduw. Onderzoek van Fairfood International, CNV Internationaal en ICEAS onder suikerrietwerkers in Nicaragua en Guatemala toont aan dat hun arbeidsomstandigheden strijdig zijn met internationale standaarden en kunnen bijdragen aan het oplopen van CKDnT. Het onderzoek wijst verder uit dat Bacardi op suikerriet-gebaseerde ingrediënten (ruwe suiker, melasse of alcohol) inkoopt in deze landen.

Arbeidsomstandigheden dragen bij aan CKDnT 

Volgens het onderzoek van Fairfood International, CNV Internationaal en ICAES werkt meer dan de helft van de suikerrietwerkers zeven dagen per week in de brandende zon, gedurende meer dan 10 uur per dag. Ze krijgen weinig tot geen pauzes (in de schaduw) en de meerderheid van de werkers heeft tijdens hun werkdienst onvoldoende toegang tot drinkwater. “Door deze omstandigheden lijden veel werkers aan hittestress en uitdroging. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van CKDnT. Sommige gemeenschappen zijn zo zwaar geraakt door de ziekte dat ze nu voornamelijk bestaan uit weduwen”, zegt Lieneke Wieringa, Advocacy Manager bij Fairfood International. De onderzoeksresultaten uit Nicaragua en Guatemala tonen bovendien aan dat de lonen laag zijn en dat de ruime meerderheid van de werknemers niet is vertegenwoordigd in CAO-onderhandelingen. Dit bemoeilijkt hun onderhandelingspositie voor betere werkomstandigheden. 

Tijd om verantwoordelijkheid te nemen

Fairfood International is in gesprek met Bacardi, evenals andere drankgiganten zoals Diageo (verkoper van o.a. Captain Morgan rum), om te zorgen dat ze veilige en gezonde arbeidsomstandigheden garanderen  die CKDnT kunnen helpen voorkomen. Wieringa:"Hoewel de bedrijven zijn geïnformeerd over het bestaan van CKDnT in hun ketens en Fairfood oplossingen heeft aangedragen om het probleem aan te pakken, nemen ze geen verantwoordelijkheid om deze oplossingen te implementeren. Dit vinden wij onacceptabel, gezien de enorme invloed die de bedrijven via hun toeleveranciers kunnen hebben op het leven van suikerrietwerkers. Als de bedrijven terughoudend blijven in het ondernemen van positieve stappen, zullen we verdere acties voorbereiden." Suikerriet uit Centraal Amerika wordt wereldwijd verhandeld en gebruikt in vele consumentenproducten. Fairfood International en CNV Internationaal hebben hun ogen ook gericht op andere grote merken die hun suikerriet uit Centraal Amerika halen. Meer weten? Het complete onderzoek is beschikbaar in Engels en Spaans: Sugarcane and rum report: Give them a break
The bitter consequences of poor working conditions in the Central American sugarcane industry
Informe sobre la cana de azucar y el ron: Merecen un respiro
Las precarias condiciones laborales de la industria azucarera en Centro América
y sus amargas consecuencias

Publicatiedatum 22 08 2015