DonerenNieuwsbrief
HomeOns werk

Vrijgelaten maar niet vrijgesproken

Na 140 dagen gevangenschap zijn 25 kledingarbeiders eindelijk vrijgelaten.
Vrijlating #freethe23 Cambodja

Na 140 dagen gevangenschap zijn 25 kledingarbeiders eindelijk vrijgelaten, de Cambodjaanse kledingarbeiders die begin januari gearresteerd werden bij acties voor een leefbaar loon, waarbij 5 arbeiders omkwamen door politiegeweld. Toen de vrijlating van de 23 op 30 mei om negen uur buiten de rechtszaal bekend werd gemaakt, barstte een enorm gejuich los, vertelt leider Ath Thorn van de Cambodjaanse vakcentrale CLC. Twee uur later kwamen de kledingarbeiders daadwerkelijk naar buiten. Van de 23 arbeiders die begin januari gearresteerd werden bij acties voor een leefbaar loon, waren er twee eerder op borgtocht vrijgelaten. De andere 21 zaten sinds januari 140 dagen vast in het beruchte CC3 correctional center. Ook de twee arbeiders die bij de staking bij de SL kledingfabriek op 12 november waren gearresteerd, stonden terecht, waardoor het aantal op 25 komt.

Vrijlating betekent echter geen vrijspraak

De arbeiders zijn veroordeeld op grond van verschillende aanklachten. Vakbondsleiders Vorn Pao en Theng Savoeun werden veroordeeld voor resp. 4,5 jaar en 4 jaar. De uitvoering van het vonnis is echter opgeschort, zodat de 25 toch vrijgelaten zijn. De kledingarbeiders zijn zonder enige grond in staat van beschuldiging gesteld. Tijdens de rechtszaak kregen getuigen van de verdachten geen toegang tot de rechtszaal. De advocaten zullen dan ook zeker in beroep gaan om de veroordelingen ongedaan te maken", benadrukt Ath Thorn.  CLC en CCAWDU zijn erg verrast en opgelucht dat de regering en de rechtbank besloten hebben tot vrijlating. Hun vrijlating was het resultaat van aanzienlijke druk van een aantal grote merken die kleding laten maken in Cambodja, vanuit internationale vakbondsorganisaties zoals de ITUC en Clean Clothes en enkele buitenlandse ambassades..

Deze vrijlating is de eerste stap.

Deze overwinning is de eerste stap. De vakbeweging zal actie blijven voeren voor fatsoenlijk werk, met name voor een minimumloon van USD $ 160 voor kleding en textiel werknemers en de bescherming van de rechten van werknemers en fatsoenlijk werk. Ath Thorn benadrukt dat de kledingmerken een sleutelrol hebben. "Zij kunnen hun van toeleveranciers eisen dat die een minimumloon van 160 dollar per maand betalen en zij kunnen druk op de Cambodjaanse regering uitoefenen om de aanklachten te laten vallen en de discriminatie en repressie van vakbonden te stoppen. Deze vrijlating is een goed teken voor zowel de werkenden als de Cambodjaanse bevolking als geheel.. " 

Cambodja aan de orde in de normencommissie van de ILO

Ook Athit Kong, leider van kledingvakbond CCAWDU verwelkomt het goede nieuws. "Eindelijk gerechtigheid voor Vorn Pao en de anderen die 140 dagen onschuldig gevangen zaten. De situatie van vakbondsleden in Cambodja blijft echter uiterst moeilijk en gevaarlijk, benadrukt hij Dat zullen we glashelder maken als Cambodja moet verschijnen voor de jaarlijkse vergadering van de normencommissie (ILO committee for the Application of Standards) Internationale steun blijft daarom uiterst belangrijk bij onze strijd voor een vrij en democratisch Cambodja. "Ik dank iedereen voor de voortdurende solidariteit en steun, zegt Ath Thorn. "Deze vrijlating geeft ons inspiratie om door te gaan met onze strijd voor een leefbaar minimumloon van $ 160 en arbeidsrechten en fatsoenlijk werk in Cambodja !" Kamakoa su su! (In Solidarity) CNV Internationaal steunt in Cambodja het werk van de jonge vakbondcentrale CLC en van de vakbond in de kledingsector CCAWDU. Foto's: CLC Cambodia >> Achtergronden en voorgaand nieuws>> Arbeidsorganisaties riepen eerder kledingmerken op hun verantwoordelijkheid te nemen>> 7 kledingmerken drongen bij de regering per brief aan het overleg over het traject naar een leefbaar loon te heropenen.

Publicatiedatum 02 06 2014