DonerenNieuwsbrief
HomeOns werk

Vrijhandelsakkoord zorgt voor onrust in Colombia

"Ons land heeft zich niet goed voorbereid op de gevolgen"

De Vrijhandelsakkoorden die recent gesloten zijn tussen Colombia en de EU en de VS zorgen voor veel onrust onder de Colombianen, die geconfronteerd worden met de gevolgen.  "Ons land heeft zich niet goed voorbereid op de gevolgen van de vrijhandelsverdragen. Dat is overduidelijk uit de situatie in de landbouw. Zowel de huidige als de voorgaande regeringen hebben de 12 miljoen boeren nu met enorme sociale problemen opgezadeld.", aldus Julio Roberto Gomez Esguerra, voorzitter van de Colombiaanse vakcentrale CGT (partnerorganisatie van CNV Internationaal). Vakbondsleiders die zich inzetten voor de boeren worden bedreigd. CNV voorzitter Jaap Smit heeft per brief aan de Colombiaanse president Santos concreet aangedrongen op bescherming van het CGT bestuur in de regio Barranquilla. Smits was afgelopen juli nog in Colombia voor een bezoek aan zijn Colombiaanse collega's. Vooral de boeren kunnen de concurrentie met de lage prijzen niet aan. Om 100 kilo aardappelen te telen moet een boer ongeveer 70.000 Colombiaanse pesos (ongeveer 27 euro) investeren (plantgoed, machines, werkuren, meststoffen, pesticiden …). Om te kunnen concurreren met de invoer van in de VS en de EU zwaar gesubsidieerde landbouw, kan hij die verkopen voor niet meer dan 25.000 pesos (9,6 euro). 100 kilo uien telen kost ongeveer 65.000 pesos (25 euro), de verkoopprijs is nu niet meer dan 10.000 pesos (3,85 euro). 

Blokkades leggen het land lam

In de landbouw maar ook in het transport zijn er protesten uitgebroken die het land lamleggen. Ironisch genoeg zijn door de blokkades de voorraden in de winkels in de steden bijna uitgeput. Diezelfde uien en aardappels worden nu voor  woekerprijzen verkocht. Overigens zonder dat  de boeren zelf daar een peso van terugzien.

Beveiligingsprogramma vakbondsleider stopgezet

Armando de Oro Ibáñez van de vakbondsorganisatie UTRAL zet  zich in voor de boeren in de regio Barranquilla. Na herhaalde bedreigingen zat hij tot voor kort in een beveilingsprogramma van de overheid. Helaas is dat afgelopen juli stopgezet. Eind augustus zijn zowel Armando de Oro als de overige bestuursleden opnieuw bedreigd toen zij in overleg waren over de problemen van de boeren. De bedreigingen zijn vermoedelijk afkomstig van  illegale gewapende groeperingen. Na verzoeken van de CGT heeft de overheid weliswaar onderzoek toegezegd, maar de beveiliging laat op zich wachten. CNV voorzitter Jaap Smit, die afgelopen juli nog op werkbezoek in Colombia was, heeft per brief aan president Santos aangedrongen op beveiliging van Armando de Oro.

Publicatiedatum 23 09 2013