DonerenNieuwsbrief
HomeOns werk

Macet in Jakarta

Dit woord zal ik niet snel vergeten, vervolgt Jaap Smit zijn blog over zijn korte trip naar Indonesië voor een werkbezoek aan CNV partner KSBSI. Ik geloof dat ik ongeveer de helft van mijn tijd in een 'macet' heb doorgebracht. Je begrijpt het wellicht al, 'macet' betekent file. De voorspelling doet hier de ronde dat in 2015 het verkeer in Jakarta volledig zal vastlopen en dat je dan veroordeeld zult zijn tot files van een paar dagen waar je niet uitkomt. Het verkeer is hier in een woord gewoon een ramp. Dat is het dus ook voor al die mensen die voor hun werk in Jakarta moeten zijn. Ze mogen dan weliswaar in het algemeen een 40 urige werkweek hebben, althans formeel, maar tel daar maar minstens de helft bij op voor het verkeer.

De cijfers geven aan dat sinds 1998 grote vorderingen zijn gemaakt  op het gebied van sociale zekerheid, arbeidsmarkt en bestrijding van de armoede. Toch leeft nog steeds 52% van de bevolking onder de armoedegrens van 2 dollar per dag!

Werknemer wordt dagloner

Ook hier zien wij de enorme flexibilisering van de arbeidsmarkt. Meer en meer wordt de werknemer een dagloner en wordt het ondernemingsrisico op hem afgewend. Een bezoek aan een visverwerkend bedrijf leert mij dat in een paar jaar tijd van de 800 oorspronkelijke werknemers er nu nog 500 over zijn. De helft werkt nu op een flexibel contract. Zodra deze flexibele krachten overwegen te organiseren of zich willen aansluiten bij de vakbond, wordt hun tijdelijke contract niet meer verlengd!
Jaap Smit spreekt in de visfabriek Fresh Marin met Parti (groene pet) en Asri, voorzitter en penningmeester van de bedrijfsbond (foto Jan Ridder, CNV Internationaal)

Vrouwen in de visfabriek

Van de 500 werknemers in de visfabriek is 85 % vrouw. Het aantal werkende vrouwen is hier zeer groot. Het zou mooi zijn als dat het gevolg zou zijn van een geslaagd emancipatieproces, maar het is hier bittere noodzaak. Kinderen worden opgevangen door familie. Vader en moeder zijn de hele dag aan het werk en gaan vroeg weg en komen laat thuis vanwege de 'macet'. Ik sta er inmiddels al weer een uur in en ben hooguit 50 meter opgeschoven. Op weg naar een lunchafspraak, maar dat zal wel een diner worden, schat ik zo in........

Jaap Smit
CNV Voorzitter Lees ook de vorige aflevering: Geven en nemen in Indonesië

Publicatiedatum 04 06 2012