DonerenNieuwsbrief
HomeOns werk

Jaap Smit overhandigt handtekeningen

Ruim 6000 CNV-ers en sympathisanten uit alle delen van het land tekenden afgelopen weken tegen het geweld in Guatemala. Op 9 december, net voor de Dag van de Mensenrechten heeft CNV-voorzitter Jaap Smit de handtekeningen overhandigd aan de ambassadeur van Guatemala.

Vakbondswerk is letterlijk levensgevaarlijk in dit Midden-Amerikaanse land. Dit jaar werden er al tien mensen vermoord, omdat zij zich actief inzetten voor hun vakbond. Reden voor CNV Internationaal om een handtekeningactie te organiseren, waarbij is samengewerkt met Amnesty International Nederland.

CNV voorzitter Jaap Smit heeft de grote stembus gevuld met ruim 6000 handtekeningkaarten overhandigd aan de ambassadeur van Guatemala de heer Roberto Paloma Silva, op de ambassade in Den Haag. Bij de aanbieding was namens vakbondsorganisatie CGTG ook Claudio Batres aanwezig om de schendingen van mensenrechten en vakbondsrechten nader toe te lichten.

De ambassadeur gaf aan dat er ook met Nederlandse steun afgelopen jaren veel is gebeurd om de rechtelijke instanties in Guatemala te versterken. De ambassadeur betreurt het dat Nederland de ambassade in Guatemala gaat sluiten, de ontwikkelingssamenwerking wil afbouwen en alleen op economisch terrein wil samenwerken. "Ik ben blij dat het CNV met deze actie haar betrokkenheid bij Guatemala laat zien."

Verkiezingen

Eind november zijn de handtekeningen symbolisch ook in Guatemala zelf overhandigd. Dat gebeurde in de vorm van een grote poster met een deel van de namen. Die is in ontvangst genomen door Carlos Contreras, de Minister van Arbeid en Sociale Zaken in spé. Er zijn net verkiezingen geweest in Guatemala. Dus het was een goed moment om samen met vakbondsorganisatie CGTG het gesprek aan te gaan met de winnende Partido Patriota.

Straffeloosheid

Guatemala wordt geteisterd door criminaliteit en corruptie die toenemen door de straffeloosheid. Afgelopen jaar is sprake van groeiend ernstig geweld tegen vakbondsmensen. Bij de overhandiging is de voortgang van het onderzoek naar de moorden waar het CNV concreet actie voor voert aan de orde geweest.

Het onderzoek naar de zaak van Byron Arreaga is inmiddels in gang gezet. Er is echter nog steeds geen onderzoek geopend naar de moord op Idar Joel Hernandez Godoy. Bij een bezoek van een CNV-vertegenwoordiger aan het Openbaar Ministerie in Guatemala is hier nogmaals op aangedrongen.

Samen met de collega’s van de CGTG uit Guatemala blijft CNV Internationaal deze zaken uiteraard volgen komende tijd.

Foto: Bas de Meijer

CNV Internationaal draagt bij aan een wereld die werkt!  

Draag ook bij, op giro 12 55 300 t.n.v. CNV Internationaal.

Publicatiedatum 09 12 2011