DonerenNieuwsbrief
HomeOns werk

Uniek succes in de textielfabrieken Honduras

De textielindustrie zorgt voor veel werkgelegenheid in Midden-Amerika en Azie. Overheden doen er veel aan om bedrijven aan te trekken. Helaas staat het met de arbeidsrechten vaak zeer slecht. Veel te lange werkdagen, onbetaalde overuren, onveilige werkomstandigheden. De vakbonden kunnen er hun handen vol aan hebben. Maar de vakbondsvertegenwoordigers komen de werkvloer niet eens op omdat vakbonden vaak verboden zijn. En als de werknemers toch lid worden sluit de fabriek haar deuren en staan de arbeiders op straat.Het is dus hard nodig dat de kopers hun kracht als consument inzetten om bij te dragen aan eerlijker kleding. In Honduras gebeurde dat met succes.

Textielmerk Fruit of the Loom is daar de grootste particuliere werkgever, met meer dan 10.000 werknemers. Vakbondsleider Evangelina Argueta, van CNV partner CGT, probeert daar al jaren de werkomstandigheden te verbeteren. Voor die inzet kreeg zij een aantal jaren geleden de CNV Award. Maar zodra de vakbond actief wordt binnen de fabriek, sluit Fruit of the Loom echter radicaal haar fabrieken. Een ramp voor de werknemers. Evangelina Argueta laat het er niet bij zitten. Samen met mensenrechtenorganisaties zocht zij contact met Amerikaanse universiteiten waar Fruit of the Loom veel T-shirts aan levert. Studenten gingen vervolgens actie voeren. Daarop dreigden de universiteiten hun contracten met deze producent op te zeggen als zij de arbeidsrechten niet zouden respecteren in haar fabrieken.

Fruit of the Loom geeft toe. Begin 2010 zijn de fabrieken weer open gegaan. De werknemers zijn weer in dienst. En vakbonden zijn toegestaan. 'Mensen durven nu ook lid te worden van de bond'. In korte tijd zijn er al meer dan 800 nieuwe leden ingeschreven. Dat is geweldig' (op de foto laten de kaderleden trots de mappen met aanmeldingen van nieuwe leden zien).

'Ik ben het bedrijf zeer erkentelijk voor de opstelling en het vertrouwen tijdens de onderhandelingen.' benadrukt Evangelina Argueta van vakbond CGT. 'De relaties tussen de werknemers de bond en het bedrijf zijn versterkt en dat zal doorwerken nu de fabriek weer open is.' De steun van internationale organisaties en van de studenten is zeer belangrijk geweest.'

‘Dit heeft de werknemers in Honduras veel hoop gegeven. Want de werkgelegenheidscrisis is enorm in Honduras. En zonder werk hebben onze gezinnen geen inkomen.’, besluit Evangelina Argueta. Dit geweldige resultaat is helaas uniek. Op veel andere plaatsen is de situatie van de arbeiders in de textielfabrieken zeer slecht. Maar dit voorbeeld laat zien dat kopers die hun kracht als consument inzetten, kunnen bijdragen aan eerlijker kleding.

Publicatiedatum 17 05 2010