DonerenNieuwsbrief
HomeOns werk

Guinee herstelt politieke en vakbondsvrijheid

De nieuwe militaire leider van Guinee Moussa Dadis Camara, heeft het verbod op polititieke en vakbondsactiviteiten opgeheven. Ondanks de risico's werkten vakbondsleiders zoals Rabiatou Diallo van CNV partnerorgansatie CNTG, in praktijk min of meer ongehinderd door na de coup van 23 december 2008. Maar het verbod betekende toch een aantasting van de fundamentele rechten van werkenden. Vooral in het binnenland is er afgelopen tijd sprake geweest van geweld tegen vakbondsvertegenwoordigers.

In een reactie noemt Guy Ryder, leider van wereldvakbondsorganisatie ITUC, de opheffing van het verbod een belangrijke stap op weg naar herstel van de rechtsstaat in Guinee.

Eind februari heeft een platform van vakbeweging, maatschappelijke organisaties en de werkgeversorganisatie een set aanbevelingen gepresenteerd, met name over

  • het vaststellen van een verkiezingsdatum 
  • onafhankelijk onderzoek naar de moorden bij ongeregeldheden in 2006 en 2007.
  • instelling van een overgangsbestuur waarin alle partijen vertegenwoordigd zijn.
  • voortzetting van het onderzoek naar corruptie op alle niveau’s.
  • bescherming van rechten tijdens de overgangsperiode dit jaar.
  • opheffing van de wegblokkades in het binnenland, zodat vrij verkeer van mensen en goederen weer mogelijk is.
De vakbeweging hoopt vooral dat de leider van de militaire regering, Moussa Dadis Camara, nu snel oe een datum bekend maakt voor verkiezingen, die hij eerder wel heeft aangekondigd.

Publicatiedatum 04 03 2009