DonerenNieuwsbrief
HomeOns werk

Colombiaanse vakbondsjongere te gast

Octavio Rubio te midden van scholieren van het Kalsbeek College in Woerden (foto Bas de Meijer)

Zijn er nog jongeren actief voor een vakbond in Colombia, waar dit jaar al meer dan 30 vakbondsleden vermoord werden? Ja, er zijn er die alle risico trotseren. Octavio Rubio is een van hen. Deze week is hij te gast bij het CNV Internationaal bij het slot van de campagne FWrd >>Fatsoenlijk Werk>>.

Komende dagen bezoekt Octavio samen met CNV Jongeren en CLAT Nederland middelbare scholen in Weesp, Woerden, Hengelo en Gouda om te praten over arbeidsrechten. Op 10 december is hij ook bij het Right Now Festival in Den Haag.

Voornaamste oorzaak van het geweld in Colombia is de strijd van de linkse guerrillagroepen FARC en ELN tegen de regering. Daarnaast zijn er paramilitaire rechtse strijdgroepen actief waarvan de AUC de grootste is. Deze zijn ontstaan als privé-legertjes van grootgrondbezitters die hun land wilden verdedigen.

Met de opkomst van de cocaïneproductie bewapende de maffia zich ook op grote schaal. De ideële scheiding tussen die groepen is niet zo duidelijk. Zo maakt de maffia gebruik van bescherming door de guerrilla en financiert deze in de oorlog tegen de overheid met drugsgeld. De strijd tegen paramilitair geweld, guerrilla, cocaïnemaffia, corruptie en machtsmisbruik is van voortdurende invloed op de politieke situatie.

Octavio Rubio Rengifo is al vanaf zijn 14e actief in allerlei jongerenorganisaties. ‘Mijn ouders zijn zelf actief binnen de vakbeweging en hebben mij altijd gestimuleerd.’ Inmiddels is Octavio 26 en hij coördineert de Jongerencommissie van de vakcentrale CGT. In de avonduren studeert hij rechten.

Waar komt dat geweld tegen vakbonden vandaan in Colombia?
President Uribe bestrijdt het slepende interne geweld met een zwaar neoliberaal beleid. Sterke vakbonden ziet hij liever niet. De vakbonden maken al jaren moeilijke tijden door.
Ze lopen vooral gevaar vanuit de paramilitaire organisatie UAC, die vakbonden met “links” en dus ook de guerrillabeweging FARC vereenzelvigt.

Hoe is de situatie van werkende jongeren in Colombia?
“Jongeren worden niet zo snel meer lid van een vakbond. Dit komt onder meer door een hervorming van de arbeidswet. Daardoor krijgen jongeren bijna alleen flexibele en kortlopende contracten aangeboden. De meeste jongeren van mijn leeftijd kennen niet anders. De logica van het traditionele vakbondswerk, met de nadruk op sociale zekerheid en cao’s, sluit niet meer aan bij de belevingswereld van jongeren.

Wat kan de vakbeweging nog doen voor jongeren in Colombia?
De CGT probeert daarom jongeren vanuit een andere invalshoek bij de vakbonden te betrekken. Door projecten op gemeenschapsniveau uit te voeren, bijvoorbeeld kleine productieve projecten zoals organische landbouw, waarmee jongeren inkomsten kunnen genereren.

Daaromheen organiseren wij een breder programma, met culturele activiteiten en voorlichting. Gericht op gemeenschapsopbouw. We laten jongeren nadenken over de dagelijkse realiteit, zodat ze een bredere blik krijgen en gaan nadenken over hun eigen rol in de samenleving. We proberen zo de toenemende individualisering van de maatschappij een beetje tegen te gaan.”

Bekijk de reportage van de scholentour door de Wereldomroep (Spaanstalig) bestemd voor kijkers in Latijns-Amerika

Publicatiedatum 07 12 2008