DonerenNieuwsbrief

Vacature Programme Officer Fair Work Monitor

Lees meer

1. Wat is eerlijke kleding?

Kleding is eerlijk gemaakt als voldaan is aan de minimale arbeidsvoorwaarden. De ILO, de internationale arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties heeft daarvoor normen opgesteld:

  • Geen dwangarbeid
  • Geen kinderarbeid
  • Geen discriminatie
  • Fatsoenlijk salaris
  • Vrijheid van organisatie in een vakbond
  • Het recht op collectief te onderhandelen en overeenkomsten te sluiten
  • Veilige en gezonde omstandigheden.
  • Geen extreem overwerk
  • Vast arbeidscontract
     

2. Hoe vind ik Eerlijke Kleding?

Het wordt steeds makkelijker om eerlijke kleding te vinden, ook online. 

Vraag in de winkel naar "fair fashion", "fair wear" of "eerlijke kleding" of kijk eens op:

 

Let erop dat het niet alleen milieuvriendelijk gemaakt is, maar ook onder goede arbeidsomstandigheden en voor een leefbaar loon.

3. Hoe zit het met kinderarbeid in de kledingindustrie?

Kinderarbeid komt nog steeds voor. Het probleem is dat ouders vaak geen leefbaar loon ontvangen. Noodgedwongen moeten kinderen dan meewerken en bijdragen aan het gezinsinkomen. Het is wel een verbetering dat in fabrieken kinderarbeid minder voorkomt. Als kinderarbeid voorkomt, dan is het vaak in kleine informele thuisateliers.

4. Betaal ik meer voor Eerlijke Kleding?

De prijs van Eerlijke Kleding hoeft niet of nauwelijks hoger te zijn. Het loon van de textielarbeiders is maar een heel klein stukje van de prijs in de winkel. Meestal is dat minder dan vijf procent van wat een kledingstuk in de winkel kost. De prijs van kleding bestaat vooral uit reclamekosten en de winst voor de (tussen)handel. 

5. Is dure kleding eerlijker gemaakt?

Het is helaas niet zo dat dure kleding altijd onder betere omstandigheden gemaakt wordt. Grote merken geven 25 keer meer uit aan advertenties dan aan lonen! Gelukkig willen veel mensen best iets meer betalen als de kledingmakers eerlijk behandeld worden en een leefbaar loon betaald krijgen voor hun werk.

6. Welke merken zijn eerlijk? 
En hoe weet ik of mijn favoriete kledingmerk zich inspant voor eerlijke kleding?

De productieketen van kleding is erg ingewikkeld. Via onderaannemers, inkoopkantoren en importeurs komt de kleding uiteindelijk terecht in onze winkels. Controle is daardoor heel lastig. Het is voor kledingmerken moeilijk om de hele productieketen van begin tot eind 100% goed te controleren.  Daarom is Fair Wear opgericht, waarmee CNV Internationaal samenwerkt.

Je kunt checken of vragen of jouw merk lid is van Fair Wear. Dan worden de arbeidsomstandigheden in de fabrieken waar de kleding gemaakt regelmatig gecontroleerd. Dat gebeurt transparant. De verslagen van de controles kun je vinden op de website www.fairwear.org. Je kunt daar ook handig een eigen lijstje met merken maken (ook outdoorkleding en bedrijfskleding). 

Stel vragen in de winkel en aan kledingmerken op social media bv. of ze een gedragscode hebben, lid zijn van Fair Wear en leefbaar loon betalen. 

Shoppen mag natuurlijk! Maar laat ook je stem horen. De klant is koning(in). Gebruik je macht als consument. Want merken leveren wat hun klanten vragen.

Laat dus weten dat je alleen nog maar kleding wilt kopen die onder goede arbeidsomstandigheden is gemaakt. Hoe meer mensen dat doen, hoe meer de kledingmerken er niet omheen kunnen.

Tip - Bedrijfskleding en uniformen 

Als je werkt in een overheidsinstelling of onderneming waar bedrijfskleding of uniformen gedragen worden, vraag dan ook eens of die eerlijk ingekocht worden.  Lees hier meer over eerlijke inkoop

 

7. Waarom kan ik in de winkel vaak niet gelijk zien welke kleding eerlijk is?

De kledingindustrie is gigantisch. Wereldwijd werken er ruim 47 miljoen vrouwen en mannen. En de productieketen is complex. Onze kleding komt via een route van (onder-)aannemers, inkoopkantoren en importeurs uiteindelijk in de winkel of webshop terecht. Dit maakt controle erg lastig. Daarom is het belangrijk dat alle betrokken partijen samen werken aan verbetering. Dit heet een Multi Stakeholder Initiatief (MSI). Zowel bedrijven als vakbonden en maatschappelijke organisaties moeten vertegenwoordigd zijn. 

8. Wat doet CNV Internationaal voor kledingwerkers?

Samen met lokale vakbonden in de kledingsector, vooral in Cambodja, Indonesië en Vietnam, zetten we ons in voor fatsoenlijke werkomstandigheden voor de mensen die onze kleding maken. Denk aan: 

  • een leefbaar loon
  • gezonde en veilige werkomstandigheden en
  • vrij zijn om je aan te sluiten bij de vakbond van jouw keuze.

CNV Internationaal brengt met de vakbonden in de fabrieken en met  de kledingwerkers zelf de problemen in kaart. Dat doen we ook via de Fair Work Monitor. We luiden de noodklok over misstanden samen met de lokale vakbonden. Met de bedrijven zelf werken we aan verbetering, daar zetten we ons 100% voor in! 

Lees meer en kijk video's op onze themapagina over kleding >>

En wil je het werk van CNV Internationaal steunen ? 
Dat kan! Elke gift groot of klein is belangrijk. Kijk hier hoe je kunt geven. >>

 

Kijk de verhalen 

9. Hebben jullie een lespakket, een werkstukpakket of een spreekbeurtpakket over Eerlijke Kleding?

Zoek je informatie over eerlijke kleding en duurzame handel (fair trade) voor een werkstuk, een spreekbeurt of een les op school?

  1. Ja! We hebben een werkstukpakket, een spreekbeurtpakket en een lespakket met video's en powerpoints.
     
  2. Dat kun je hier downloaden
     

10. Wat kan ik nog meer doen ?

Wordt donateur van CNV Internationaal 

 

Steun het werk van CNV Internationaal en meld je aan als donateur of geef een gift.